Hrvoje Klasić: "Ni Čović ni Dodik ne vide BiH kao svoju domovinu"

Vijesti 11. sij 201913:21 > 13:36
N1

Povjesničar Hrvoje Klasić bio je gost N1 studija uživo.

Hrvoje Klasić nije iznenađen Čovićevim sudjelovanjem na svečanosti povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske, a po reakcijama zaključuje da hrvatski HDZ ima dvostruke kriterije. 

“Dragan Čović, kao i Milorad Dodik, ne vide BiH kako ju vide drugi političari poput Željka Komšića koji kaže da je BiH njegova domovina, a bojim se da Čović i Dodik ne vide BiH na taj način.”

VEZANE VIJESTI

Pojasnio je da je Republika Srpska nastala Daytonskim sporazumom kao entitet unutar BiH. “Ona nije država i mislim da nikada neće postati država osim ako se ne ujedini sa Srbijom, a to ne bi bilo na miran način”, rekao je i dodao kako misli da Srbija nema snage i novca voditi nove ratove.

Komentirajući međusobne optužbe na relaciji Hrvatska-Srbija-BiH istaknuo je da možemo govoriti o reviziji koja se događa u Hrvatskoj kada je u pitanju Drugi svjetski rat, ali i da nije čuo da se netko osvrće na povijest Republike Srpske u kojoj su prepolovljene hrvatska i bošnjačka zajednica.

Slobodan Milošević je stajao iza guranja hrvatskih i bosanskih srba u politiku koja je rezultirala krvavim ratom. Zajedničko im je da ih je Milošević prvi odbacio, posebno Srbe iz BiH kojima je uveo embargo na naftu pa je onda Franjo Tuđman Karadžiću dostavljao naftu.”

Klasić kao veliki problem vidi što mladi RS-a ne doživljavaju BiH kao svoju domovinu, ne vide Sarajevo kao glavni grad. “Realnost je da se 90 posto stanovnika RS-a ne osjećaju kao građani BiH, ne osjećaju multikuluturalni milje BiH. To je velik problem, a kako će se u budućnosti riješiti i može li se riješiti mirnim putem je upitno.”, zaključio je.

Očekuje sve više incidentnih situacija

Objavu Ivana Đakića nakon koje je uslijedio niz osuđujućih reakcija i privođenje samog Đakića, vidi kao dokaz da u hrvatskom društvu nedostaje serija poput one koju je radio za HRT o NDH. 

#related-news_0

“Incidenti više nisu incidenti nego su postali normalne pojave, kao što nije ni slučajnost da na HRT-u nema moje serije o ustaškom režimu.  Do daljnjega ćemo morati gledati ovakve incidentne situacije, bojim se da ih neće biti manje nego sve više”, zaključio je.