Natječaj za nabavku zrakoplova se poništava, neće biti pregovora o Gripenima

Vijesti 12. sij 201908:06 > 08:10
Ilustracija

Državni i vojni vrh države krenut će ubrzo u nalaženje novog rješenja za nabavu borbene eskadrile.

Nakon što je premijer Andrej Plenković iz prve ruke dobio viđenje izraelske strane od generalnog direktora ministarstva obrane Udija Adama, o razlozima nemogućnosti isporuke izraelskih F-16 prema dogovaranoj specifikaciji, u petak su ministri Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Mirko Šundov informirali i predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović.

VEZANA VIJEST

Predsjednica se potpuno složila da treba brzo djelovati, tako da je već za ponedjeljak dogovorila održavanje sjednice Vijeća za obranu “s ciljem predstavljanja izvješća o postupku nabave borbenih zrakoplova”.

Na sjednici vijeća okupit će se cijeli državni vrh. Predsjednica je od Šundova zatražila da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva. Pantovčak podsjeća na politički konsenzus svih bitnih čimbenika u RH o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva pa se predsjednica nada da će se proces obnove borbenog zrakoplovstva nastaviti s ciljem čim bržeg iznalaženja rješenja.

Iz Banskih dvora kažu da će Vlada poništiti odluku o natječaju za kupnju borbenog zrakoplova početkom sljedećeg tjedna, nakon sjednice Vijeća za obranu.

Poništenje odluke znači i poništenje natječaja te će svaki budući postupak provoditi ispočetka, objašnjavaju. To se slaže s najavama iz MORH-a gdje smatraju da se nakon poništenja više ništa ne može raditi na temelju propalog natječaja.

Otpadaju dakle očekivanja da bi MORH mogao nastaviti pregovore s ponuditeljima koji su se plasirali iza Izraelaca, od kojih je švedski SAAB (JAS-39 Gripen) već bio poslao vijest da “prate zbivanja”, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook| Instagram.