Objavljeni detalji o požaru u HE Dubrovnik i potrazi za nastradalim radnicima

Vijesti 14. sij 201914:18 > 14:27
Grgo Jelavic/PIXSELL

U Dubrovniku su na tiskovnoj konferencije izneseni detalji o požaru u HE Dubrovnik i višednevnoj potrazi za nestalim zaposlenicima HEP-a.

VEZANE VIJESTI

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kazao je kako je jučerašnjim pronalaskom tijela trećeg nestalog djelatnika Hidroelektrane okončana četverodnevna intenzivna potraga za trojicom djelatnika koji su stradali u požaru Hidroelektrane. Zahvalio se svim kolegama i djelatnicima drugih žurnih službi koje su sudjelovali u potrazi. Rekao je da su dvojica poginulih umrla od utapljanja

Potraga se vršila s mora, ispod mora, kopna i iz zraka, a uključena je bila specijalna policija, interventna jedinica, pomorska policija sa svojim plovilima, plovilo obalne slaže, dronovi, i sva raspoloživa oprema kojim se pretraživalo šire morsko i kopneno područje Županije. Tijelo trećeg unesrećenog pronađeno je u uskoj, sporednoj cijevi glavnog odvodnog kanala kojoj se moglo pristupiti tek nakon jučerašnjeg ispumpavanja. Na kraju je kazao da je očevid mjesta događaja dovršen i nakon provedenog vještačenja nalaz će biti upućen Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku koje je rukovodilo očevidom.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović je pojasnio vatrogasnu intervenciju koja je bila iznimno teška zbog velike količine dima koji je, uslijed požara, nastao u tunelu. Podijeljeni u tri ekipe, fokus djelovanja bio je gašenje izvora požara, traženje unesrećenih i ventiliranje postrojenja. Koristeći svu raspoloživu ljudsku i tehničku opremu požar je brzo ugašen, a sve vatrogasne snage potom su se usmjerile na pretraživanje mora i kopna s ciljem pronalaska nestalih djelatnika. Potraga je trajala danonoćno i završila je na najtragičniji način, smrću trojice djelatnika Hidroelektrane.

“Kretanje je bilo toliko otežano da smo se morali držati za ruke, a pri gašenju smo potrošili preko dvjesto boca zraka. Formirali smo tri tima. Jedan je tražio izvor požara, drugi unesrećene, a trećem je bio cilj ventilirati sustav. Bilo je više izvora požara i na boji i kabelima i u svlačionici. Gorio je plastični strop koji je proširio požar uzvodno. Obišli smo sve prostorije s nadom da ih nađemo, ali bez rezultata. U zadnjem dijelu, na izlazu prema tunelu, našli smo njihovu odjeću”, rekao je Simović.

U svom izlaganju pročelnik Begić je kazao da se GSS-a stavio policiji na raspolaganje čim su saznali za događaj. Potražni timovi sa psima krenuli su s pretragom u ranim jutarnjim satima u petak, a osim kopna pretraživali su se i otoci kao i širi akvatorij župskog i cavtatskog zaljeva.

“Koristili smo sve raspoložive resurse i napravili sve što možemo. Dronovi, suha odijela, potražni psi, kajaci. Pretražili smo stijene uz obalu, svaka škrapa na Mrkanu i Bobari je preplivana i pregledana. Imali smo fantastičnu suradnju s policijom, ali ishod je velika nesreća. Drago mi je da smo barem tijelo vratili obitelji. Nadam se da se ovako nešto više neće ponoviti”, rekao je Begić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.