Davor Bernardić: 'Tražimo hitnu ostavku Damira Krstičevića'

Vijesti 15. sij 201910:00 > 11:08
Patrik Macek/PIXSELL (ilustracija)

Predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, održava konferenciju za novinare na kojoj govori o propaloj nabavi borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

Nakon što je u ponedjeljak navečer Index.hr objavio da je američko veleposlanstvo još 2017. javilo MORH-u da Izrael nema odobrenje za prodaju F-16, Bernardić je sazvao konferenciju za novinare i zatražio ‘hitnu ostavku ministra obrane Damira Krstičevića’.

‘Taj mail pokazuje da su Amerikanci upozorili MORH kao neće biti moguće provesti kupnju borbenih zrakoplova. Sada je potpuno jasno da su premijer Plenković, predsjednica Grabar- Kitarović i ministar Krstičević sve znali, da su lagali da non-paper ne postoji. Tražimo hitnu ostavku ministra Krstičevića’, kazao je Bernardić.

‘Ako sam ne odstupi oporba će tražiti u Saboru izglasavanje povjerenja’, dodao je.

‘Jedini izlaz iz ove situacije je Krstičevićeva ostavka’, smatra i Franko Vidović.

VEZANE VIJESTI

 Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak u Banskim dvorima održala sjednicu na čijem je dnevnom redu bila samo točka o stavljanju izvan snage Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

“Mi ćemo napraviti temeljitu analizu svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji projekta koji je rezultirao u konačnici eksplicitnim stavom Izraela, putem njihovog Generalnog direktora koji je boravio u Zagrebu i kojeg sam osobno primio da bih izravno mogao steći dojam zbog čega se to dogodilo… Poruka je suprotna od onoga što je Izrael preuzeo kao odgovornost, da pribavi suglasnost za transfer tehnologije trećoj strani koji je nužan u ovakvim situacijama od vlasti SAD-a… To izrael nije bio u stanju ispuniti i zato je obavijest bila ključni razlog zašto donosimo ovu odluku. Nakon temeljite analize i stečenog iskustva dobivenog u procesu mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost vojnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati i kako definirati novi model kojim bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni RH i za koji postoji volja svih ključnih institucija RH da se realizira i završi. Predlažem da donesemo odluku, a da sve daljnje aktivnosti dogovaramo međuresorno i s drugim institucijama, kao što smo radili i do sada”, poručio je jučer premijer Plenković.

Prethodno je u Vili Prekrižje održana sjednica Vijeća za obranu, na kojoj je predstavljeno izviješće o nabavi vojnih aviona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.