Kolakušić: Udruga Antikorupcija želi zaštititi najhrabrije među nama – zviždače

Vijesti 17. sij 201920:16 > 20:35
N1

U Pressingu N1 televizije gostovao je sudac Mislav Kolakušić koji je pričao o svojoj borbi protiv korupcije.

Kolakušić je otkrio da je bio pod napadima zbog svog javnog angažmana u borbi protiv korupcije: “Ako ste hrabri i ako stojite iza onog što radite, ne mogu vam ništa. Mogu vam nešto samo ako ste preplašeni i bojite se, ako se borite za sebe, neće vam ništa”.

“Korupcija uvijek dolazi od vrha, nikad ne počinje od dna, od građana, u sitnim stvarima. Vrh želi da nema zviždača jer će i oni završiti neslavno…. Kada imate aparat koji savršeno funkcionira nema korupcije koja zadire u tkivo društva” smatra Kolakušić.

Osvrnuo se na privatizaciju u devedesetima i uništavanje poduzeća: “INA je bila naše nacionalno blago, što je ostalo – ništa. Sve to blago mi smo pretvorili u ništa. Od najbogatijih građana svijeta, sve te šume, poduzeća, lokali, restorani, sve je bilo u našem suvlasništvu. Sada više nije… Bilo je jako puno zakona kojima se naše pretvaralo u nečije. Netko je dobio stan na Zrinjevcu za 5 tisuća eura. Netko je dobio tvornicu, prodao zemljište, zaradio desetak milijuna, a mi smo ostali bez tisuća radnih mjesta.  Poništili smo sve što je potrebno da brodogradnja bude produktivna. Ako nemate željezaru, tvornicu lakova, tvornicu elektroda, ne možete imatii ni isplativu brodogradnju”.

Kolakušić kaže da je većina građana koja je ukazala na korupciju, ostala bez posla. “To je bila poruka vrha. Mi smo zato okupili našu udrugu. Želimo zaštiti najhrabrije među nama. Ako imate neku dokumentaciju i ona bude objavljena, to pođe za 24 sata. Ako vi koji ste bili dio sustava stanete iza toga, kažete što se dogodilo, krivotvorilo… onda je to najveća hrabrost i tako se mijenja sustav. Želimo biti podrška tim ljudima”, poručio je.

Kaže da smo država afera te da se svaku aferu poklopi drugom koja ne mora biti ni istinita. Dodaje da je bitno slučajeve korupcije prezentirati postepeno kako ne bi trajale samo 24 sata. 

“Bitno je senzibilirati građane. Svaka vlast boji se isključivo građana… Nastupio je trenutak za drugi Domovinski rat, u prvom smo obranili teritorij, sada je vrijeme da stvorimo društvo u kojem se živi dostojanstveno. Ako su onda najbolji među nama ginuli, pa onda sada građani moraju biti uključeni u rad civilnog društva i izlaziti na izbore. Trebaju tražiti osobnu odgovornost onoga za koga su glasali. Ako ne traže građani odgovornost, oni koji su izabrani rade što hoće”, poručuje sudac Kolakušić.

Ističe da se posljedice zviždačima događaju u tišini, ali to formiranjem njegove udruge više nije moguće, jer iza zviždača stoji dvadeset tisuća članova. 

“Udruga Antikropucija nikad neće prerasti u političku stranku ili političku opciju. Da bi nastupile promjene, one se moraju dogoditi u godinu dana, jer je inače prekasno, trebamo napraviti društvene i civilne platforme. One utječu na rad institucija. Kada veliki broj građana traži postupanje institucije, nema tog ravnatelja koji neće postupiti…Jednim otkrivanjem korupcije možete vratiti milijarde kuna u proračun, spriječiti neviđenu pljačku”, zaključio je sudac Kolakušić. Ipak je potvrdio da će se on politički angažirati, ali da ne želi još otkriti na koji način. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.