Rugvičani: Naš 'Bakreni Francek' najljepši je od svih u državi

Vijesti 19. sij 201917:48 > 17:55
(ilustracija)

Bista je djelo akademskog kipara Ante Jurkića, koji je dosad izradio dvadesetak kipova prvog hrvatskog predsjednika. Radovi na trgu koštali su 1,8 milijuna kuna.

Jučer je kip predsjednika Tuđmana postavljen i na glavnom općinskom trgu u Rugvici, mjestu nedaleko od Dugog Sela, mjesec dana nakon što je kip predsjednika dobio glavni grad. 

VEZANA VIJEST

Još prije nego što je novi trg svečano otvoren, stanovnici općine su bisti postavljenoj prije nekoliko dana dali nadimak. ‘Bakreni Francek’, kako je od milja preimenovan kip dr. Franje Tuđmana, djelo je Ante Jurkića, ‘specijaliziranog’ za izradu kipova prvog hrvatskog predsjednika, piše Večernji list. Upravo je on napravio bistu prvog hrvatskog predsjednika koju već godinama viđamo na važnijim skupovima HDZ-a. Dosad je izradio dvadesetak kipova Franje Tuđmana.

Za razliku od Zagreba, bista Franje Tuđmana u Rugvici postavljena je na trgu nazvanom po njemu.

Bista je vrijedna 24 tisuće kuna, kazao je načelnik Mato Čičak i dodao da je kip ispred zgrade općine najljepši od svih dosad postavljenih te da Rugvičani vole Franju Tuđmana.

I Na otvaranje je došao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, ali i sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman, koji je kazao da je izgledom biste – zadovoljan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram