Milaković: Gradonačelnik Vukovara mjesecima diže tenzije, Srbi osjećaju pritisak

Vijesti 23. sij 201916:36 > 16:39
N1

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara, kaže da čelnik tog grada, Ivan Penava, već mjesecima diže tenzije. Ne želi da se srpska zajednica obračunava s gradonačelnikom. Smatra da je on problem imidža Hrvatske i premijera koji moraju raščistiti te stvari među sobom.

Srđan Milaković ispričao je kako tenzije traju već određeno vrijeme, od prosvjeda zbog sporosti u rješavanju ratnih zločina.

“Onda je došla ta konferencija na kojoj je gradonačelnik pronašao neka četiri slova S na snijegu i označio djecu iz škole koja nisu ustala na hrvatsku himnu i iznio priču o čovjeku, koji je psihički bolestan, iz okolnog sela, a koji je nosio na sebi znak JNA”, naveo je gost Dana uživo N1 televizije Beograd.

Milaković kaže da se postavlja pitanje bi li došlo do incidenta s dječakom kojeg su fizički napali da nije bilo takvog podizanja tenzija.

“MUP RH je rekao da se radi o sukobu navijačkih skupina, ja sam skeptičan, roditelji su rekli da on nije pripadnik nijedne navijačke skupine, oglasio se i ravnatelj škole o tom djetetu, zna se kakav je u toj školi, kaže. To je pokušavanje stavljanja u drugi kontekst od strane policije”, ocjenjuje Milaković.

VEZANE VIJESTI

Milaković ističe da ni srpskoj zajednici, kao ni ostalim građanima Vukovara, ne odgovara takvo zaoštravanje. “Mi jesmo naviknuli na tenzije dugi niz godina, one se podignu, pa dođe do stabilizacije, pa se ponovo podignu, ali potpuno je promašena ovakva vrsta komunikacije i isključivost ljudi koji je pokazuju, to je strahovito nazadovanje”, ocjenio je.

“Mi ne želimo da se srpska zajednica obračunava sa gradonačelnikom, niti da se on obračunava s nama, to je problem imidža i hrvatske države i premijera, i mislim da oni trebaju raščistiti te stvari među sobom”, kaže Milaković.

Ocjenjuje da je Penava prosvjedom zbog sporog procesuiranja ratnih zločina u određenom smislu stavio metu na srpsku zajednicu. “Teret zločina i hipoteka rata stavlja se isključivo na srpsku zajednicu i taj pritisak se osjećao među ljudima, koji pod njim ne mogu funkcionirati.”

Dodao je i da od mirne reintegracije mnoga prava Srba nisu do kraja ostvarena, poput proporcionalnog zapošljavanja u javnim službama, registracija škola na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu…

Milaković navodi da mu je ovo drugi mandat na mjestu dogradonačelnia Vukovara. S Penovom je imao fazu “na dobar dan”, a kasnije je uslijedila faza “na moranje” i na minimum komunikacije. “Gradonačelnik ima kolegije i ja sam bio isključen i nisam bio na njima dobrodošao. Počeo je onda taj, ne znam čime isprovociran, zaokret ka desno, od najave prosvjeda i naša komunikacija se pogoršala”, dodaje.

Propisana je dvojezičnost u Vukovaru i nema je, kaže gost N1 i dodaje da za to i slične propise koji se ne provode nema sankcija. “Kad nema političke volje, mi imamo problem, i problem su institucije kojima bismo se mi obratili oko neprovođenja zakona i teške pozicije srpske zajednice”, dodao je.

Kaže da je za takvo stanje malo kriva i srpska zajednica i zamjera Miloradu Pupovcu, predsjedniku SDSS-a i SNV-a, jer je, kako kaže, dao bianco suglasnost u pogledu srpske zajednice. Kaže da SDSS, koji je u koaliciji s HDZ-om, i čini s njima vlast, treba izvršiti snažniji pritisak prema vladajućoj većini da se određeni problemi srpske zajednice riješe.

Ocjenjuje i da premijer Andrej Plenković kalkulira i računa kolika bi bila šteta, jer u HDZ-u imaju svoje unutarnje sukobe. Premijer pokušava procjeniti koji mu je trenutak dobar za potencijalno razrješenje situacije s Penavom, zaključuje Milaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.