Bojan Glavašević: "HRT treba jednostavno porušiti i sagraditi ispočetka"

Vijesti 24. sij 201912:58 > 13:00
N1

U N1 Studiju uživo gostovao je nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije održao je posebnu sjednicu na temu tužbi HRT-a protiv novinara i novinarki – jeste li zadovoljni rezultatom?

“U okviru onoga što taj Odbor može, poštujući načelo neuplitanja u sudske sporove koji su u tijeku i u kadrovsku politiku – glavna poruka bila je moralnog karaktera. Meni je drago da je to učinjeno jednoglasno, iako je to bila oporbena inicijativa.”

Čuli smo ravnatelja HRT-a, koji je spreman povući sve tužbe ukoliko se povuku tvrdnje o cenzuri

VEZANA VIJEST

“Malo me to podsjeća na onu ‘Ti ćeš da se ispričaš, a Đura će da ti oprosti što te tukao’. Ja ostajem kritičan prema HRT-u i njezinom glavnom ravnatelju, kao što sam bio i na samoj sjednici. Ali puno je važnije da postoji očigledno nekakva spremnost s obje strane da se potraži dijalog. Nije to samo problem novinara i novinarki zaposlenih na HRT-u, pa ih je HRT tužio. HRT je tužio i druge medije – Index.hr, Novosti, jučer je na Odboru rečeno da postoji pet tužbi protiv Styria grupacije, nekoliko protiv Hanza medija. HRT je jedna od centralnih institucija kulture i hrvatskog medijskog krajolika, a novcima pretplatnika, građana i građanski RH, tuži se pojedine medije, novinarke i novinare za iznose koji su ogromni. Jučer sam na sjednici rekao da je to jedan siledžiijski postupak i ja iza toga doista stojim. Pitao sam glavnog ravnatelja zašto nisu tužili za jednu kunu pa da dobiju moralnu satisfakciju, imat će presudu crno na bijelo da je medij napisao neistinu, ali ih neće uništiti. To je prokušani mehanizam uništavanja medija. 

Mnogo je reakcija na ovo što se događa, i od svijeta – što ovo govori o stanju u medijima u Hrvatskoj? Ministrica kulture tvrdi da u Hrvatskoj nema cenzure. 

#related-news_0

Ministrica vrlo usko tumači riječ cenzura u kontekstu kaznenog djela cenzure. Slažem da se ponekad previše olako razbacuju teškim terminima, cenzura jest kazneno djelo. Međutim, Sunčanu Glavak nitko nije tužio kada je 2014. rekla da se na HRT-u provodi cenzura, a mogla je biti tužena.”

Činjenica je da javni servis nema problema sa zabavnim, dokumentarnim, filmskim programom… sve tužbe su usmjerene na informativnu redakciju – ukazuje li to da je i dalje jak politički utjecaj na HRT?

“Treba reći jasno da problemi s političkim utjecajem na HRT nisu počeli sad. Oni traju, bilo ih je u svakoj Vladi. HRT ima mnogih problema – bojim se da smo došli do točke potpune disfunkcionalnosti HRT-a. Dakle, tu kuću treba jednostavno porušiti i sagraditi ispočetka. Imamo izvješće smijenjenog Nadzornog odbora, koje upućuje na to da se na vrlo problematične načine troše sredstva.” 

#related-news_0

Ali ovakav zakon je donio HRT, koji omogućuje utjecaj vladajuće većine na javnu televiziju?

“Ponovio bih – problemi HRT-a nisu počeli danas, sve Vlade su se na neki način ogriješile o HRT. Ministrica govori o paketu novih medijskih zakona, treba sačekati i vidjeti što će biti predloženo. Kada govorimo o medijima, trebamo osvijestiti da se selimo u jedan digitalni ekosustav u kojem vrijede druga pravila i moramo razmisliti o tome što u tom ekosustavu znače i kako funkcioniraju sloboda govora i sloboda izražavanja, na koji način ljudi primaju i iščitavaju poruke koje se u tom sustavu nalaze.”

Ministrica Obuljen najavljuje borbu protiv lažnih vijesti?

“Star je u tome da uvijek treba biti oprezan. Prvo rješenje za kojim većina političara poseže je filtriranje sadržaja. Da, lažne vijesti su problem, ali svaka intervencija u ograničavanje sadržaju je filtriranje, neki oblik cenzure.”

Fotomontaže ministra Tolušića su primjer?

“Ne znam gdje je ovo kazneno djelo. Mene podsjeća na članke s Informera u kojima se govori da je spriječen atentat na Vučića. ne treba ovo podcjenjivati, ali pitanja su mnoga – zašto to nije izašlo kao priopćenje Vlade, policije, DORH-a? Zbog čega ministar osobno nije izašao s time? Cijela priča je pozicionirana na jedan čudan način.”

Ivo Josipović se vraća u SDP – što vi kažete?

“Sretno, što bi rekli rudari.”

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram