HLK nakon napada na Jordanovcu: 93% liječnika doživjelo je neki oblik nasilja

Vijesti 25. sij 201917:30 > 17:38
N1

Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima, izjavio je v.d. predsjednik HLK-a dr. sc. Krešimir Luetić u povodu nemilog događaja u kojem su danas napadnuti liječnici, medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Neprihvatljivim smatramo bilo koji oblik nasilja prema liječnicima, bez obzira je li riječ o fizičkim ili verbalnim prijetnjama i od koga dolaze. S ciljem zaštite liječnika, liječničke struke i pacijenta HLK zahtjeva odgovarajuće postupanje nadležnih institucija.

VEZANE VIJESTI

Podsjećamo da je upravo na inicijativu HLK-a ujesen prošle godine u Hrvatskom saboru izmijenjen Kazneni zakon na način da se napad na zdravstvene djelatnike procesuira po službenoj dužnosti, a što se može kazniti i do pet godina zatvora.

Ističemo kako napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima. Zdravstveno osoblje nad kojim je izvršena prijetnja ili napad nije u mogućnosti nastaviti pružati zdravstvenu uslugu čime su izravno ugroženi pacijenti među kojima mogu biti i oni kojima je usluga hitno potrebna.

Čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja

Istraživanje HLK „Nasilje nad liječnicima“ provedeno 2016. pokazalo je da je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik nasilja, od kojih je petina doživjela fizičko nasilje.

Upravo zbog tih zabrinjavajućih događaja Komora poduzima sve što je u njezinoj moći kako bi se, ne samo liječnicima već svim zdravstvenim djelatnicima i pacijentima osigurali sigurniji uvjeti u zdravstvenim ustanovama.

Oglasila se i Komora medicinskih sestara

Napad na medicinsku sestru u bolnici na Jordanovcu osudila je i Komora medicinskih sestara

Hrvatska komora medicinskih sestara najoštrije osuđuje najnoviji fizički napad na medicinsku sestru, koji se dogodio jutros u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

„Bilo kakav oblik prijetnji i napada na medicinske sestre smatramo teško zabrinjavajućim. Stoga, apeliramo na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti na radnom mjestu“, ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Ovaj slučaj nasilja nad medicinskim sestrama još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju, iz istraživanja koje je Komora medicinskih sestara provela u svibnju 2018. godine. Čak 89 posto medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu, a 95 posto glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini. Istraživanje je pokazalo i da više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24, dok 9 posto ima ovu službu samo tijekom noći.
„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara kontinuirano ukazuje na ovaj ogroman problem i nužnost njegovog sustavnog rješavanja.“, rekla je predsjednica Komore, Slava Šepec.
Podsjećaju da se Hrvatska komora medicinskih sestara zalagala za izmjene Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe. Zakonske izmjene stupile su na snagu 4. siječnja ove godine (Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona) i to na način da je dodano novo kazneno djelo: „Prisila prema zdravstvenom radniku“.

„Nadamo se da će se poslodavci pokrenuti i učiniti što je potrebno kako bi se spriječilo da ubuduće uopće dođe do ovakvih situacija u zdravstvenim ustanovama“, naglasila je Šepec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram