Izmjene Zakona o Ini izazvale snažnu reakciju oporbe

Vijesti 29. sij 201919:18 > 19:34
N1

Izmjene Zakona o privatizaciji Ine, koje su na noge digle oporbu koja smatra da se naftna kompanija predaje u ruke Mađarima, sada su predmet interesa i Uskoka. Ministar energetike na to kaže - vrata su im otvorena.

Uskok se bavi Zakonom o privatizaciji Ine. Nadležni ministar o tome ne zna ništa, ali nema ništa protiv.

“Bilo tko tko je zainteresiran za tu temu i izmjenu članaka, vi kažete Uskok – vrata Ministarstva su mu otvorena”, kaže resorni ministar Tomislav Ćorić

Uskok zanimaju izmjene zakona zbog sudskog procesa koji se vodi.

“Interes USKOK-a isključivo se odnosi na eventualni utjecaj izmjena Zakona o privatizaciji INA-e na kazneni predmet u kojemu je pred Županijskim sudom u Zagrebu u tijeku rasprava protiv okrivljenih I. Sanadera i Z. Hernadia zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita”, obavještavaju iz Uskoka.

Izmjene Zakona, i to po hitnoj proceduri, smetaju oporbi. Hrvatska, naime, predloženim izmjenama zakona gubi ekskluzivna prava veta na određene odluke, pravo kontrole nad promjenama u vlasništvu, kao i pravo prvootkupa u slučaju propasti Ine. Zakon je u javnoj raspravi bio svega 18 dana.

“HDZ je, nakon svega što je napravio, potpisao kapitulaciju i sada želi Inu predati u mađarske ruke”, kaže Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

“Ovim zakonom se olakšava MOL-u da poveća svoj udio i prijeđe preko 50 posto”, smatra SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin.

Ministar Ćorić, pak, objašnjava da zakon nije bio u skladu s pravnom stečevinom Europske unije te se mijenja jer je Europska komisija prijetila tužbom.

“Ono što mogu apsolutno tvrditi i iza toga stojim da je Hrvatska pozicija izmjenama ovog zakona u potpunosti obranjena”, kaže Ćorić.

Iako je Europska komisija i ranije tražila izmjene zakona, prethodne dvije Vlade odbile su to učiniti dok traju sudski i arbitražni postupci. Stručnjaci kažu da bez obzira na izmjene, Hrvatska može utjecati na Inu.

“Nedvojbeno se za Mađarsku pozicija zakonsko gledajući čini povoljniji. Ali, vi vidite velike kompanije u kojima članovi imaju četiri ili deset posto vlasništva, ali definitivno utječu na budućnost kompanije”, smatra ekonomski analitičar Mladen Vedriš

Straha za Inu nema i jer bi u budućnosti kompanija trebala u potpunosti biti u rukama Hrvatske, ako je za vjerovati dvije godine starom obećanju premijera Andreja Plenkovića – da će otkupiti mađarski udio. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram