Petrinjsko gradsko vijeće ne želi prognaničko naselje pored svog grada

Vijesti 01. velj 201918:49 > 18:50
N1

Petrinjsko gradsko odbija mogućnost izgradnje prognaničkog naselja pored svoga grada. Zanimljiva je to odluka vijeća koje vodi grad čiji su stanovnici - i sami bili prognanici. Odlukom je razočaran i ministar unutarnjih poslova, koji je najavio skori sastanak s gradonačelnikom Dumbovićem, inače koalicijskim partnerom vladajućih.

Šezdeset i jedna baraka posljednjih dvadesetak godina bila je privremeni dom mnogim izbjeglicama i prognanicima. Posljednji su ovdje boravili Kosovari, a zadnjih godinu dana – ovo je naselje duhova. Čini se da će tako i ostati.

Iako je država u suradnji s Europskom unijom za azil osigurala četiri milijuna eura za obnovu prihvatilišta za azilante, a lokalna politika dogovorila sve s nacionalnom – u gradskoj vijećnici jučer iznenadni obrat situacije.

“Ja kao gradonačelnik sam rekao da nećemo izdati građevinsku dozvolu. Smatram da tu dozvolu od strateškog interesa za Hrvatsku treba izdati Vlada, resorno ministarstvo graditeljstva, jer oni mogu sve, više manje, ako im je to interesantno, ako žele – neka izvole”, kaže Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje.

Gradonačelnik je prikupio potpise dvanaest vijećnika i točku uvrstio u dnevni red mimo organiziranja javne tribine na kojoj su trebali prisustvovati i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova – tvrde vijećnici iz HDZ-a.

“Takav je bio dogovor do jučer dok se nije gradonačelnik najednom okrenuo svoj dosadašnji stav i razmišljanje i isforsirao tu točku dnevnog reda”, kazao je HDZ-ov gradski vijećnik Mihael Jurić.

A na takvu odluku uvelike je utjecala braniteljska inicijativa Grada Petrinje.

“Inicijativa je osnovana temeljem toga da se aposlutno protivimo dolasku migranata u ovo migrantsko naselje. Ovdje ne postoji infrastruktura, postoji struja i regionalni vodovod koji još nije u funkciji, a pogotovo kanalizacija koja nema šanse da se napravi jer je podvodno. Vodocrpilište – zarazit će se sve”, uvjeren je Ivo Vranić iz braniteljske inicijative.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pak, izražava žaljenje zbog takve odluke gradskog vijeća, a iznenađen je i činjenicom da na raspravu nije pozvan ni on, niti itko od njegovih suradnika.

“Oko migracije, migranata kruže razne priče. Ono što mi govorimo od početka, iako je gradonačelnik tvrdio da on to može sam iskomunicirati u svojoj sredini – mi smo spremni, ja osobno otići, razgovarati sa svima kojih se to tiče u Petrinji, da im objasnim da ovo nije nikakva izvanredna situacija, da ovo nisu nekakvi ljudi, ranjive skupine, koji bi privremeno bili tamo”, kazao je Božinović.

Možda bi trebalo pojasniti i da migranti i azilanti nisu ista stvar. Trebali bi to znati i stanovnici Petrinje koji su i sami, ne tako davno, bili prognanici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram