Zabok: Izvidi o onečišćenju još traju, voda još nije za piće

Vijesti 14. velj 201922:10 > 22:11
N1

Policijski izvidi o onečišćenju vode Zagorskog vodovoda još su u tijeku pa se sa sigurnošću ne može reći da je do zagađenja došlo zbog prevrtanja kamiona u potok Reka, kako su to objavili neki mediji, doznaje u četvrtak navečer u PU krapinsko-zagorskoj.

Zagorski vodovod je u srijedu predvečer obavijestio korisnike s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok i Zlatar da su zaprimljene prijave o neugodnom mirisu vode za ljudsku potrošnju, a policija je potom počela s kriminalističkim istraživanjem.

VEZANA VIJEST

Policija je potvrdila kako se u potok iz čijeg toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor prevrnuo kamion s trupcima, ali ne mogu sa sigurnošću potvrditi i da je to uzrok onečišćenja. Uzorci vode poslani su na analizu u Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije i Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, a o rezultatima izvida i analize policija će obavijestiti DORH.

O onečišćenju vode na Skupštini Krapinsko-zagorske županije govorio je i župan Željko Kolar.

Pokrenute su sve službe, preko Centra 112 obaviještena je policija, sanitarni i vodoprivredni inspektor, odnosno svi oni koji moraju u sustavu reagirati. Na konferenciji za novinare Zagorskog vodovoda je rečeno kako je utvrđeno da su parametri u granicama i da bi voda mogla biti za piće, rekao je Kolar. Međutim, prema preporuci Stručnog povjerenstva za vodu ona zbog mirisa nije za piće, a može se koristiti za pranje, kuhanje i druge potrebe u kućanstvu, rekao je župan. Potvrdio je kako se odmah počelo s ispiranjem cjevovoda, te da su za bolnice osigurali pitku vodu, dok su rano ujutro obavijestili sve škole i kako nije zabilježen slučaj da je netko zbog konzumacije vode imao zdravstvenih posljedica.

“Procjenjuje se da je incidentom zahvaćeno 40 posto distributivnog sustava vode, a očekujemo na temelju izjave Zagorskog vodovoda da bi do kraja sutrašnjeg dana taj miris trebao nestati, zaključio je župan Kolar na današnjoj sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram