Pusić: Grabar Kitarović podržava moju kandidaturu za UN

Vijesti 20. ožu 201520:55 > 20:57
N1

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je u petak da je o svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a razgovarala s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović koja je ocijenila da bi to bilo dobro za Hrvatsku.

“Razgovarale smo o tome…ocijenila je da bi to za Hrvatsku bilo dobro”, rekla je Pusić koja se spominje među aspirantima za nasljednika sadašnjeg glavnog tajnika Ban Ki-moona.

Pusić smatra da bi kandidaturu hrvatskog političara za jednu od najviših dužnosti u međunarodnoj zajednici trebao poduprijeti svatko kome je stalo do promocije zemlje.

“Sama činjenica da bih ja ili netko drugi iz Hrvatske mogli biti ozbiljni kandidat za to mjesto je samo plus za promociju zemlje”, dodala je Pusić.

Da bi naslijedila Bana čiji mandat ističe krajem 2016., kandidaturu šefice hrvatske diplomacije trebaju poduprijeti premijer i predsjednica države. Kandidate predlaže Vijeće sigurnosti, a glavnog tajnika bira Opća skupština UN-a.

Suradnju s novoizabranom predsjednicom Pusić je ocijenila vrlo dobrom, ali se s njome ne slaže da ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije trebao ići na hrvatsko-ruski gospodarski forum u Moskvu prošlog mjeseca.

“Ja mislim da je trebao biti tako i da Hrvatska mora imati svoj stav. Kolko god bili mali, imamo svoju glavu i ne trebamo bit previše snishodljivi”, ustvrdila je.

Po njezinim riječima, Vrdoljak je u Rusiji bio potpora hrvatskim gospodarstvenicima i njegov posjet ne treba tumačiti kao podržku ruskoj politici u Ukrajini.

“U međuvrmenu je u Moskvi bio talijanski premijer, španjolski ministar vanjskih poslova. Ako imaš stav, ne treba se bojati”, dodala je.

O neslužbenim najavama da će Grabar-Kitarović u prva tri mjeseca mandata posjetiti Vatikan, SAD i Njemačku gdje je već bila ovaj tjedan, Pusić nije razgovarala s predsjedniciom s kojom po ustavu koordinira vanjsku politiku.

“To nije posao o kojem smo dosad razgovarale. Ali možda bi se trebalo predsjednicu pitati o njezinim posjetima. Ministarstvo vanjskih poslova stoji joj na raspolaganju”, rekla je Pusić.