"Otkad je europski Plenković imenovao vodstvo, počinje represija na HRT-u"

Vijesti 21. velj 201914:05 > 14:10
(ilustracija)

Oporba je pozvala građane na prosvjed Hrvatskog novinarskog društva 'Novinarstvo ne damo!' koji se održava u Zagrebu 2. ožujka, kao i na bojkot HRT-a na koji poziva 30 organizacija civilnog društva.

Umjesto o prijedlogu da se za članicu Nadzornog odbora HRT-a imenuje Antonija Petričušić, u Hrvatskom saboru danas se raspravljalo o stanju na HRT-u i tužbama koje vodstvo HRT-a diže protiv novinara.

Oporba je pozvala građane na prosvjed Hrvatskog novinarskog društva ‘Novinarstvo ne damo! koji se održava u Zagrebu 2. ožujka, kao i na bojkot HRT-a na koji je pozvalo i 30 organizacija civilnog društva.

Nezavisni Bojan Glavašević ustvrdio je da ne može govoriti o novoj kandidatkinji za članicu Nadzornog odbora HRT-a, bez da se osvrne stanje na javnom servisu, piše Večernji list.

“HRT ima toliko porazno nisku gledanost da je nedavno Agencija za elektroničke medije prestala mjeriti njegovu gledanost. Mnogo se pisalo kako je HRT stopirao seriju o NDH koju je financirao, a plaćena je novcem građana. Postoje ozbiljne indikacije da financiranje produkcije dodjeljuje na upitan način koji bi zahtijevao interes institucija koje se time bave”, tvrdi Glavašević.

HRT-u je prebacio i što je u emisiju ‘Dobro jutro, Hrvatska’ pozvan Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove, kojeg je nazvao “neonacistom i homofobom koje je hvalio Antu Pavelića i širio zastrašujuće laži kako gay populacija namjerno širi AIDS” – da govori o porezima. 

SDP-ov Gordan Maras smatra da HRT guši novinarske slobode kod novinara koji rade korektno i profesionalno.

“HRT je dao preko 30 tužbi i traži 2,3 milijuna kuna odštete od svojih zaposlenika među kojima mnogi dugogodišnji urednici na toj televiziji i nisu do sada imali taj problem. Otkada je europski Plenković preuzeo vođenje i imenovao vodstvo počinje represija na HRT-u. HRT bi trebao omogućavati novinarima korektan rad i kritičko preispitivanje vlasti i predsjednice”, kazao je Maras.

SDSS-ov Boris Milošević istaknuo je da je na HRT-u predstavljena knjiga o Jasenovcu koja negira ne samo holokaust, već i da se dogodio bilo kakav zločin.

“SDSS je višekratno izražavao nezadovoljstvo udjelom sadržaja manjinskog programa, nedostatka kadra koji se bavi manjinskom problematikom, emitiranje programa na jezicima manjina… Samo u Hrvatskoj imamo situaciju da javni servis tuži vlastite novinare, to nigdje u Europi nemamo”, naglasio je.

“HRT je PR i megafon Andreja Plenkovića i iskrivljuje sliku u javnosti, ponaša se kao javni servis u Sjevernoj Koreji”, kazao je Mostov Miro Bulj, a Ivan Pernar iz Živog zida je građane pozivao da prestanu plaćati pretplatu HRT-u i detaljno objašnjavao što trebaju paziti u proceduri dok se budu odjavljivali.

HDZ-ova Sunčana Glavak zamjerila je da se uopće ne raspravlja o temi koja je pred njima.

“Zakon koji je na snazi donio je SDP. To je bio prvi put da nije bio usuglašen i postignut konsenzus oko zakona koji je važan za jedan servis. Zabrinutost za prava novinara – apsolutno, novinarske slobode – apsolutno, ali moramo onda znati činjenično stanje, a ne raspravljati na razini tračeva”, zaključila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram