Što Vlada kaže o 'molitvenim okupljanjima' pred bolnicama

Vijesti 21. velj 201914:22 > 14:28
Ilustracija

Vlada je na svojoj današnjoj sjednici verificirala odgovore na zastupnička pitanja, a među njima je bilo je i ono SDP-ovog Siniše Hajdaša Dončića.

‘Smatrate li prihvatljivim da se pred zdravstvenim ustanovama u kojima se obavljaju pobačaji obavljaju „molitvena okupljanja” koja za cilj imaju izvršavanje dodatnog psihološkog pritiska na žene koje dolaze izvršiti takvu vrstu medicinskog zahvata? Što ćete učiniti kako bi se s takvom praksom prekinulo i hoće li se područja oko kruga bolnica i drugih zdravstvenih ustanova izuzeti od mogućnosti organiziranja prosvjednih ili „molitvenih” okupljanja?’, pitanja su koja je SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić postavio Vladi.

U svom pitanju Hajdaš Dončić kaže da se žene koje dolaze obaviti pobačaj još gore osjećaju zbog ‘kordona pred zdravstvenim ustanovama’, a da im ljudi koji mole pred bolnicama nameću osjećaj krivnje, straha i manje vrijednosti.

No, u svom odgovoru Vlada ne odgovora što će konkretno napraviti, nego koje su joj opcije na raspolaganju.

‘Aktivnosti molitvenih skupina uz okupljanje i molitvu ispred bolnica pojavile su se 2014. godine bdijenjem ispred Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. Svake godine okupljanja uz molitvu održavaju se ispred bolnica u većem broju gradova u organizaciji različitih udruga i u okviru inicijative ’40 dana za život’.

Inicijativa za život određuje se kao ekumenska molitvena pro-life inicijativa za život, a posredno i kao inicijativa za zaustavljanje abortusa’, stoji u odgovoru Vlade.

‘Zakonom o javnom okupljanju propisano je da se mirno okupljanje i javni prosvjed ne smije održavati u blizini bolnica, na način da ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima. Održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda može rješenjem zabraniti ministar unutarnjih poslova i to ako su ispunjeni uvjeti za zabranu iz članka 14. Zakona’, poručuju iz Vlade, prenosi Tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram