Gredelj upozorava da je Huanitu ugrožen život: "Stanje mu se rapidno pogoršalo"

Vijesti 22. velj 201912:31 > 12:44
N1

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala je u petak odluku o pomilovanju Huanita Luksetića, ali time procedura nije završena.

Procedura koja bi sada trebala uslijediti je, kako neslužbeno doznajemo, da se predsjedničina potpisana odluka o pomilovanju šalje natrag u Ministarstvo pravosuđa, koje je, temeljem Zakona, dužno obavijestiti podnositelje molbe o odluci predsjednice. Nakon toga odluka ide u objavu u Narodne novine.

Odvjetnik Vladimir Gredelj, Huanitov branitelj, komentirajući vijest da je u ured predsjednice države stigla očekivana dokumentacija nakon koje, kako je to već najavljeno, pomilovanje Huanita samo “tehničko pitanje”, upozorava da je Huanitu ozbiljno ugrožen život.

“U ime obitelji Luksetić izražavam ogromnu zahvalnost za predsjedničin najavljeni čin pomilovanja. Dobro znam što bi za Huanita značio odlazak u zatvor – smrt. Ne bi izdržao. Treba reći da je Huanito u mnogo lošijem zdravstvenom stanju negoli onda kada sam ga upoznao. Stanje mu se rapidno pogoršavalo. Onemogućavanjem terapije, što je izazvao kazneni postupak pokrenut protiv njega, trasiran mu je put u smrt. Dobro ga poznajem, život mu je ugrožen”, napominje Gredelj, koji objašnjava da je Huanitovo zdravstveno stanje loše, i fizičko i mentalno.

“Čak ni ja ne uspijevam uspostaviti s njim direktan kontakt. Ali, razumijem ga”, kaže Gredelj za Novi list.

“Život je ugrožen. Ako to netko nije u stanju zamijetiti… Nema tog paragrafa koji je iznad prava na život. Pa, zar treba poštovati propis, formu, na uštrb života. Inzistirajući na formi izvršit ćemo pravdu i po cijenu života Huanita. Zar je to ono što želimo u ovom društvu?”, zapitao se Gredelj, ukazujući da je europska povelja o temeljnim ljudskim pravima iznad nacionalnih zakona, pa tako i hrvatskih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.