Josipović: Nije dobro da se donose zakoni za jedan slučaj

Vijesti 24. velj 201911:47 > 11:48
N1

Profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu Tatjana Josipović za N1 je komentirala kolika je razina pravne sigurnosti u Hrvatskoj i zašto smatra da ad hoc zakoni poput Škibolina, Lex Agrokora ili Zakona o konverziji nisu dobri.

Govoreći o pravnoj nesigurnosti i koliko ona loše utječe na potencijalne investitore kaže kako je nesporno da je jedan od pravnih problema predugo trajanje postupaka, rješavanja sporova, isto kao i rješavanje adminstrativnih pretpostavki da bi se počelo s investicijom. Smatra da se u tom pravcu treba napraviti više.

“Treba pristupiti uređenju svih tih postupaka i pretpostavki za dobivanje svih mogućih dozvola, građevinskih, uporabnih i svih drugih, i na način da se preveniraju problemi koji bi mogli nastati kasnije. Imamo problem da su nam zakoni često neujednačeni, neki se zakoni donose bez uvažavanja nekih osnovnih pravila koja su uređena u drugim zakonima i to se na kraju strankama vrati kao bumerang. Stvori se privod da je nešto riješeno pa se onda vidi da drugi zakon čini prepreku”, istaknula je.

VEZANE VIJESTI

Smatra da je kod donošenja zakona potrebno više suradnje među ministarstvima kod donošenja zakona, simulacije učinka zakona itd. 

Komentirajući tzv. Lex Škibola kaže kako je on primjer ad hoc zakonodavstva. “Zalažem se za to da se problemi rješavaju sustavno. Mislim da je jako važno kada se zakoni donose, pogotovo kada želimo nešto mijenjati, proučiti sudsku praksu i druge pokazatelje. Kada Sud Europske unije tumači europsko pravo i presuda je tumačena kroz europsko pravo. Pravo Europske unije postaje mjerodavno gotovo za sve pravne odnose i tamo gdje nam se na prvi pogled čini da nema vezu”, kaže Josipović.

#related-news_0

Misli da je dobro što su hrvatski sudovi počeli tražiti prethodno tumačenje suda Europske unije i da će to dovesti do europeizacije našeg pravnog poretka u praksi i ujednačavanje praksa, ali i do nekih novih standarda zaštite. “Sud Europske unije je razvio čitav niz standarda zaštite i to će sigurno utjecati na nacionalne sudove i jedan novi pristup sudovanju, na nove kriterije za sudovanje i potpuno jednu drugu filozofiju”, zaključila je.

Govoreći o Lex Agrokoru istaknula je kako koncept da se donosi zakon sam da se rješava jedan slučaj nije dobar. “Mislim da je takvo zakonodavstvo, to je isto kao s konverzijom kredita, to su sve zakoni koji su doneseni za rješavanje jednog specifičnog problema i onda je moguće da se tu zanemare neka tuđa prava. Nije dobro na taj način razvijati pravni sustav”, zaključuje profesorica Josipović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram