Što dalje sa 'Škibolinim zakonom'? "Vlada mora reagirati ili slijede nemiri"

Vijesti 25. velj 201908:05 > 08:08
Patrik Macek/PIXSELL

Riječki nezavisni saborski zastupnik autor je zakona kojim se građani štite od ovrha bankarskih zadruga koji je već dobio naziv "Škibolin zakon", no Sud Europske unije prošlog je tjedna srušio taj zakon.

Sam Marin Škibola kaže kako je ovaj zakon “jedan od rijetkih koji štiti građane od pohlepnog i nezakonitog poslovanja banaka i drugih kreditnih institucija”,

“Treba odmah reći da on nije ‘pao’ na sudu EU-a, nego je negativno ocijenjen jer u manjim elementima nije u skladu s EU pravom, ali je i dalje na snazi. EU sud je mišljenja da zato što ne obuhvaća domaće neovlaštene vjerovnike na neki način diskriminira inozemne neovlaštene vjerovnike. No, činjenica je da se nezakoniti financijski subjekti nemaju pravo pozivati na slobodu kretanja kapitala i usluga. Preduvjet za četiri slobode EU uvijek je zakonitost”, rekao je Škibola Novom listu

VEZANA VIJEST

“Ne znam kako će se postaviti Ustavni sud, ali znam da je Ustavni sud dobro upoznat s prljavim rabotama regionalnih kreditnih zadruga. Oni su već odlučivali o toj problematici i donijeli rješenje u kojem piše da su ti ugovori sklapani u Republici Hrvatskoj, a ne u Austriji kako tvrde odvjetnici RBA zadruga kako bi izbjegli hrvatsku nadležnost u sporovima”, kaže Škibola.

Smatra da su institucije zakazale, ali i da hrvatska Vlada treba brzo reagirati.

“Vlada RH treba ekspeditivno reagirati, inače nas čeka ponovno veliki val deložacija koje će uzrokovati socijalne nemire. Za sada imam informacije da je oformljen tim u Ministarstvu pravosuđa koji analizira presudu. Svakako će ovo biti jedna od važnih tema u budućnosti jer je ogledni primjer koliko su hrvatske institucije zakazale na svim poljima, od detektiranja paralelnog financijskog sustava do njegovog suzbijanja, ali i propuštanja sankcioniranja mogućih kaznenih elemenata koji su u više navrata prijavljivani institucijama”, govori Škibola.

Što se tiče njegove pozicije nakon napuštanja Živog zida i prelaska u neovisne zastupnike, Škibola kaže kako njegova politička pozicija jest neovisna.

“Ne bavim se ideološkim pitanjima jer smatram da takva pitanja odvraćaju pozornost javnosti od važnih sustavnih problema poput ovog. Neke od tih ključnih reformi su reforma hrvatskog pravosuđa, javne uprave i zdravstva. Ta tri segmenta su teret zbog kojeg Hrvatska stagnira. Sve ono što je prema mojoj prosudbi u interesu građana podržavam, a što nije ne podržavam. Nemam nikakve obveze prema bilo kakvim stranačkim stegama”, kaže Škibola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram