"U križarskom ratu protiv novinara sudjeluju i institucije koje plaćaju građani"

Vijesti 27. velj 201911:52 > 12:06
Ilustracija

"Vlada koja se predstavlja kao proeuropska šutke gleda kako se uništava novinarska profesija", kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i sve pozvao da dođu u subotu, 2. ožujka na prosvjed kojim se želi upozoriti na teško stanje novinara i novinarstva u Hrvatskoj, a posebice na cenzuru.

“Situacija u hrvatskim medijima je katastrofalna, mi već godinama ne možemo ostvariti dijalog s Vladom Andreja Plenkovića“, kazao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

VEZANA VIJEST

“Mislimo da to nije normalno. Vlada koja se predstavlja kao proeuropska šutke gleda kako se uništava novinarska profesija, ovo nije samo problem novinara već svih nas”, kazao je Zovko.

“Zato očekujemo da u subotu dođe što više ljudi na prosvjed, u 12:05 sati ispred Novinarskog doma u Zagrebu”, dodao je.

“Vlada je ta koja se oglušuje na prijetnje i fizičke napade na novinare, a onda kada i reagiraju, bilo bi bolje da nisu”, kazao je Zovko i naveo da su protiv novinara podignute 1063 tužbe. S obzirom da svi mediji nisu dostavili podatke, navedena brojka se odnosi na njih 18, Zovko upozorava da je taj broj sigurno veći.

“Zabrinjavajuće je da u tom u križarskom ratu sudjeluju i institucije koje plaćaju hrvatski građani”, kazao je Zovko i istaknuo da su među onima koji su podnijeli tužbe protiv novinara brojni suci i potpredsjednik Sabora.

“To govori da se tim tužbama novinare žele zastrašiti”, kazao je.

Problemi su veliki, kaže i u lokalnim i u komercijalnim medijima, a to je razlog zbog kojeg je HND odlučio u subotu organizirati prosvjed.

“Nije li sramotno za zemlju članicu EU da se događa neviđeni program novinara, a što je zadnje tri godine posebno došlo do izražaja. Za nečinjenje, odgovornim smatramo Vladu Andreja Plenkovića”, kazao je Zovko.

Sanja Despot iznijela je osam zahtjeva novinara koje će biti objavljeni na prosvjedu. Traži se, između ostalog, da se prekine podnošenje odnosno zlouporaba sudskih tužbi kojim se vrši pritisak na novinare, da se poštuje zakon kojim se regulira novinarski rad, da se razriješi vodstvo HRT-a i izmijeni Zakon o HRT-u, da se onemogući ‘lokalnim šerifima’ uzurpacija medija te da se pronađu napadači na novinare.

Suzana Bandić iz Zadarskog lista govorila je kako je teško raditi u lokalnim medijima. “Novinar se osjeća kao da nosi metu na leđima kada se nađe na tapati nekog od moćnika, o krupnog kapitala do sudaca”, kazala je.

“Pisanje imalo ozbiljnog novinarskog članka postalo je ruski rulet”, kazala je Bandić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.