Objavljeno novo ime Agrokora i novi čelni ljudi kompanije!

Vijesti 28. velj 201913:43 > 13:45
N1

Na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća održanoj u četvrtak u Zagrebu odlučeno je predložiti Trgovačkom sudu da datum javne objave provedbe nagodbe vjerovnika bude 1. ožujka 2019. godine, da odredi da će datum početka provedbe nagodbe nastupiti 1. travnja 2019., te da na datum javne objave odobri javnu objavu datuma početka provedbe.

Po odobrenju Trgovačkog suda u Zagrebu, 1. travnja 2019. moći će biti obavljen prijenos gospodarske cjeline pod Izvanrednom upravom Agrokora na Fortenova grupu, čime će nova kompanija započeti s radom.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, u RH  će kroz implementaciju nagodbe prvo proći 77 kompanija pod Izvanrednom upravom. Od toga se 45 insolvenrnih kompanija zrcali i nove “plus” kompanije počinju s radom u Novoj grupi.

Istodobno, u starim, neodrživim društvima započinje proces pripajanja Agrokoru d.d. Nakon što sva imovina i društva budu pripojena, utvrdit će se završetak postupka izvanredne uprave, a Agrokor se briše iz Sudskog registra. Udjeli 32 insolventne kompanije u Hrvatskoj se prenose u Novu grupu, a po prijenosu udjela, te kompanije izlaze iz postupka izvanredne uprave. Imovina i udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske i koje nisu u postupku izvanredne uprave, na Novu grupu će se prenositi sukladno zakonima mjerodavnih jurisdikcije, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

“Nova snaga”

Fortenova grupa je novo ime krovne kompanije koja će zamijeniti Agrokor d.d. i s operativnim radom početi 1. travnja 2019. godine.

Što se nove korporativne strukture upravljanja tiče, kandidati koji su od strane dioničara predloženi za ne-izvršne članove Upravnog odbora su: Danijel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletaev, Julian Michael Simmonds i Sergej Volk. Još jedan ne-izvršni član UO bit će predstavnik radnika, kojeg će izabrati zaposlenici nove komapnije.

Fabris Peruško, kandidat je za izvršnog člana UO-a, te će UO brojati ukupno 9 članova. Također, Peruško je predložen za glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe, a Irena Weber za njegovu zamjenicu i glavnu operativnu direktoricu.

Još jedan izvršni direktor bit će predložen naknadno i time će ukupno troje izvršnih direktora biti zaduženo za operativno upravljanje kompanijom.

“Ime Fortenova predstavlja novu snagu koja će donijeti novu vrijednost našim zaposlenicima, dioničarima i svim drugim dionicima te simbolizira našu predanost usmjeravanju nove snage prema zdravijim odnosima unutar tvrtke i u svim interakcijama koje imamo”, rekla je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška.

Sva prava radnika se prenose na novu grupu

Na novinarsko pitanje upućeno izvarednom povjereniku Perušku, hoće li od 1. travnja novi vlasnici moći prodavati pojedine Agrokorove kompanije, Peruško je odgovorio:

“Oni postaju vlasnici kompanija, grupa se nalazi izvan Izvaredne uprave. Mogu početi formalno upravljati komapnijom i nastaviti razvijati kompaniju.”

“Što se tiče zaposlenika, nagdobnom je predviđeno da se sva njihova prava prenesu na novu grupu”, pojasnio je Peruško.

Na zamolbu našeg reportera Marka Perožića da komentira prijavu koju je protiv njega podnio sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić, Peruško je poručio:

“Toj je prijavi, ako je ja dobro razumijem, jedini cilj da se omogući otvaranje medijskog prostora osobi koja ju je podnijela. Radimo po zakonu i profesinalno, naši rezultati sve govore.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.