Europska unija uvodi novi sustav označavanja automobilskih guma

Vijesti 04. ožu 201916:30 > 16:43
Pixabay (ilustracija)

Ministri zaštite okoliša zemalja članica Europske unije usuglasili su stajalište o novom označavanju automobiliskih guma, kako bi potrošači imali bolje informacije o sigurnosti i energetskoj učinkovitosti guma koje kupuju.

“Zemlje članice podržavaju novi pristup koji će dovesti do toga da potrošači budu bolje upoznati s perfomansama guma. Preko 20 posto emisije ugljičnog dioksida dolazi iz prometa, a materijali od kojih se guma radi i njihova kvaliteta mogu utjecati i do pet posto na potrošnju goriva”, rekao je hrvatski ministar za zaštitu okoliša i energetiku Tomislav Ćorić.

Cilj novog označavanja guma jest smanjiti emisije stakleničkih plinova i buku te povećati sigurnost na cestama. Potrošači će s novim označavanjem biti bolje upoznati s energetskom učinkovitošću, bukom i sigurnosnim značajkama guma koje kupuju.
Oznake će biti vidljivije, a sadržavat će i informacije o profilu za vožnju po snijegu i ledu. Nova uredba odnosit će se po prvi put i na gume za kamione i autobuse.

Sada preostaje još da Europski parlament usuglasi svoje stajalište i onda mogu početi pregovori o konačnom tekstu uredbe. Kada dvije institucije postignu dogovor, uredba se počinje izravno primjenjivati u državama članicama.

Ministri su razgovorali i o dokumentu “Čist planet za sve”, koji proizlazi iz Pariškog sporazuma o zaštiti klime.

Ministar Ćorić kaže da u pogledu toga dokumenta, posebice u dijelu o obnovljivim izvorima energije, Hrvatska stoji jako dobro.

“To možemo zahvaliti tome što smo u prošlosti bili jako orijentirani na proizvodnju električne energije iz hidrocentrala. Naši napori posljednjih nekoliko godina idu za tim da što je moguće više stimuliramo proizvodnju iz obnovljivih izvora. Što se tiče emisija ugljičnog dioksida, tu smo s obzirom na razinu industrijalizacije u nešto boljoj poziciji od visokoindusrijaliziranih zemalja”, rekao je Ćorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram