Policajac koji je tjerao migrante da viču 'ZDS' i 'Dinamo' nije dobio otkaz

Vijesti 13. ožu 201914:07 > 14:15
MUP

Sindikat policije Hrvatske u srijedu je ustvrdio da policajac koji je "udaljen iz službe" jer je skupinu migranata navodio na skandiranje "Dinamo, Zagreb" i pritom ih snimao nije dobio otkaz, jer to nije moguće bez "redovne procedure pred disciplinskim sudom".

Glavni sindikalni povjerenik za karlovačku Policijsku upravu Jozo Lovrić rekao je Hini da u tom slučaju slijedi stegovni postupak pred Disciplinskom sudu te da nitko “bez procedure” ne može dobiti otkaz “ni za što pa niti za navođenje na skandiranje ‘Dinamo, Zagreb'”.

Dodaje da “spornu snimku nije bilo primjereno pustiti na internet s obzirom da je riječ o migrantima, ali da se policajcima često događa da za neprimjerenu šalu na radnom mjestu odmah dobiju otkaz, umjesto blaže disciplinske mjere, što smatraju pretjeranom kaznom”.

No, Sindikat ima na raspolaganju izniman odvjetnički tim koji zastupa članstvo, kaže Lovrić, te će oni, ako su članovi Sindikata, dobiti maksimalnu pravnu pomoć i zaštitu. 

VEZANA VIJEST

U Sindikatu ističu i da ovaj slučaj aktualizirati njihov stav da Disciplinski sud MUP-a treba mijenjati, s čime je, kako ističe, suglasna većina sindikalnih povjerenika.

Za odvjetnicu Katju Jajaš, koja nerijetko štiti policajce u procesima Disciplinskog suda MUP-a, “afera Dinamo, Zagreb” samo je još jedan primjer da policajci nemaju ista prava kao drugi građani. Na radnom mjestu se, kaže, ne smiju šaliti, a za neprimjerenu šalu neće dobiti neki prijekor, već otkaz.

Komentirajući najnoviji disciplinski postupak protiv trojice policajaca iz granične policijske postaje Cetingrad odvjetnica Jajaš je rekla da iako članovi sindikata mogu dobiti pravnika koji ih besplatno zastupa u disciplinskim postupcima policajci nerijetko angažiraju svoje odvjetnike po posebnoj punomoći, jer upravni postupci u policiji, kako tvrdi, “nisu neovisni” pa policajci u postupcima često “nemaju pravo na valjanu obranu”.

“Ne može biti pravičan sud ako je ustrojen unutar istog sustava, što znači da šef odlučuje hoće li se nekome suditi ili ne”. Zaključila je da kada načelnik prosuđuje hoće li nekog procesuirati to radi po svojoj diskrecionoj ocjeni, iz čega često “proizlaze povrede ljudskih prava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram