Vlada dužnicima otpisala 700 milijuna kuna

Vijesti 16. ožu 201911:23 > 11:26
Ilustracija

Vlada je samo jednom odlukom stvorila uvjete za otpis ukupno oko 700 milijuna kuna kredita što su ih po različitim državnim programima dobili razvojačeni pripadnici Hrvatske vojske, ali i tvrtke preko nekadašnjeg Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Kako se ti krediti godinama nisu vraćali, ili su reprogramirani bez nade da će biti vraćeni, Vlada je u petak donijela odluku kojom je utvrdila uvjete za njihov otpis i time je samo priznala da tih 700 milijuna kuna glavnice, kamata i zateznih kamata nikada neće moći naplatiti, čime će nestati ta njezina potraživanja jednako kako i Fond za zapošljavanje i razvoj koji je odobrio veći dio tih kredita. Najveći dio otpisa, čak 668 milijuna kuna odnosi se na kredite preko Fonda za zapošljavanje i razvoj, dok je preostalih oko 32 milijuna kuna otpis 285 kredita koji su odobreni razvojačenim braniteljima, piše Novi list.

Od 668 milijuna kuna otpisa kredita preko Fonda za zapošljavanje i razvoj, najveći dio, gotovo 482 milijuna kuna, odnosi se na tvrtke koje su završile u stečaju.

Što se tiče otpisa duga braniteljima, riječ je o kreditima koji su odobravani po Programu zapošljavanja razvojačenih pripadnika Hrvatske vojske iz 1996. godine i bilo ih je ukupno 3.655 u ukupnom iznosu od oko 320 milijuna kuna.

Različite su Vlade dosad otpisale 1.829 kredita razvojačenim braniteljima u iznosu od 208 milijuna kuna, pa je ovo samo nastavak te politike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram