Saborska oporba: Vlada se boji referenduma

Vijesti 20. ožu 201918:03 > 18:06
Ilustracija

Saborska oporba ustvrdila je u srijedu da se Vlada boji referenduma i da je na svaki način nastoji onemogućiti, a proziva je i da žurno, uoči skorih izbora za Europski parlament, dopuštene troškove kampanje diže s milijun i pol na četiri milijuna kuna.

“Koji vam je motiv da dižete troškove kampanje, odakle vam novac, možda iz crnih fondova?” upitao Davor Bernardić (SDP). Očito je da HDZ želi da se još oteža referendum, ustvrdio je Miro Bulj (Most) u raspravi o Konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, a Most predlaže treće čitanje zakona na koji je podnio 888 amandmana.

Vlada se panično boji referenduma, pa i ovog “67 je previše”, rekao je Ivan Lovrinović (PH), koji dizanje iznosa za kampanju za europske izbore povezuje s najnovijim istraživanjima koja govore da će na njima biti velikih iznenađenja.

HDZ žuri sa zakonom jer ima ušteđenih 13 milijuna kuna, amandmanom ću predložiti da se iznos digne na 10 milijuna, pa nek’ se novac potroši, a i medijske kuće zarade, najavio je Hrvoje Zekanović (Hrast).

Pitanje referenduma trebalo je odvojiti

Dizanje dopuštenog iznosa za kampanju za europske izbore podupro je zastupnik Arsen Bauk (SDP), tumačeći kako ne može biti isti iznos za kampanju za cijelu državu i za jednu izboru jedinicu na parlamentranim izborima. Ipak, istaknuo je, kako bi ta odredba trebala stupiti na snagu tek nakon europskih izbora.

Hrast i Živi zid poručuju da se referendumske incijative ne mogu gledati kroz isti zakon kao političke stranke. Pitanje referenduma trebalo je odvojiti u poseban zakon, smatra Branimir Bunjac (Živi zid).

Zabranu financiranja stranaka i referendumskih inicijativa iz inozemstva Zekanović pripisuje tome da “HDZ više ne prima inozemne donacije, pa preventivno zatvara slavinu da se ne mogu financirati stranke desnog spektra”.

“Što je sporno u transparentnom financiranju referenduma?” upitao je Josip Borić (HDZ) i dodao da su neke referendumske inicijative završile optužnicama zbog donacija, pa zašto to ne bi uredili. On drži da je predloženi zakon dobar i da unaprjeđuje sadašnje stanje.

SDP podupire dodatne kontrole sponozora i donatora referendumskih inicativa. Građani imaju pravo znati kako se te inicijative financiraju jer smo svjedoci da se i kroz njih vodi politika, rekao je Saša Đujić.

Nenad Stazić drži da bi se političke stranke trebale financirati iz državnoga proračuna i članarina jer su donacije “leglo kriminala” i tome bi trebalo stati na kraj. Zašto bi netko dao stranci 30 ili 200 tisuća kuna ako od nje ništa ne očekuje, upitao je i zaključio da je model jasan: “Ja ću te financirati donacijom, a ti ćeš mi, kad dođeš na vlast, osigurati posao.”

Iznosi su maksimalni, ne mora se toliko potrošiti

Državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac rekla je da predloženi zakon jasnije i transparentnije definira redovito godišnje financiranje stranaka, izbornu promidžbu i referendumska pitanja.

Predloženi iznosi za kampanje su maksimalni, što ne znači da trebaju biti i potrošeni, istaknula je Rimac, dodajući da će se uvođenjem infromatičkog sustava za nadzor financiranja omogućiti da svaka kuna i donacija bude jasna, vidljiva, dostupna javnosti. Jasno će se moći vidjeti tko je koga i koliko financirao, poručila je Rimac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.