Marić glasao za odobrenje HBOR-ovog kredita Stojanoviću

Vijesti 21. ožu 201912:42 > 12:44
Patrik Macek/PIXSELL

Od HBOR-a smo zatražili odgovor o svim kreditima HBOR-a odobrenima Josipu Stojanoviću Jollyju.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: 

“HBOR je klijentu Olympia Vodice d.d. odobrio tri kredita.

Prvi kredit odobren je 18. 10. 2007. godine u iznosu od 35,04 milijuna kuna uz kamatnu stopu od 2% i rok otplate od 14,5 godina uključujući poček od 3,5 godine.

Drugi kredit odobren je 17. 12. 2009. godine u iznosu od 14,39 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 4% i rok otplate od 15 godina uključujući poček od 2 godine.

Treći kredit, koji je odobren uz suglasnost Nadzornog odbora (sukladno Statutu HBOR-a Nadzorni odbor daje suglasnost na odobrenja kredita vrijednosti većih od 37 milijuna kuna), odobren je 12. 4. 2016. godine u iznosu od 116,25 milijuna kuna uz kamatnu stopu od 3% na rok od 17 godina uključujući poček od 4 godine.

Sve navedene kredite klijent je prijevremeno otplatio i pritom platio puni iznos naknade za prijevremenu otplatu kredita.

Ministrica Gabrijela Žalac imenovana je članicom Nadzornog odbora 10. 11. 2016. godine te nije bila u sastavu Nadzornog odbora u vrijeme odobrenja kredita. Što se tiče sudjelovanja ministra financija Zdravka Marića u odlučivanju na sjednici Nadzornog odbora, podsjećamo kako je ministar jučer javno potvrdio da je sudjelovao u odlučivanju”, piše u odgovoru koji su iz HBOR-a poslali N1 televiziji. 

VEZANA VIJEST

Ministar Marić ranije u četvrtak je rekao kako je zahtjev za kredit Stojanović podnio prije nego što je on sjeo u ministarsku fotelju. 

“Zahtjev za taj kredit podnesen je prije nego što sam ja postao ministar financija i došao na funkciju u Nadzorni odbor”, rekao je Marić novinarima uoči sjednice Vlade.

Istaknuo je kako je HBOR banka sa svojim tijelima i postupcima te da je kredit Stojanoviću odobren uz suglasnost Nadzornog odbora u prvoj polovici 2016. godine, no važno je da su sve procedure ispoštovane.

Marić je dodao da je Jolly nakon toga predao i zahtjev za privremenu otplatu kredita jer je dobio povoljnije uvjete od komercijalne banke.

“Jolly je platio i naknadu za prijevremeni otkup kredita,” kazao je, a na novinarsko pitanje je li se izuzeo iz rasprave o odlučivanju o tom kreditu, Marić je rekao da u tom slučaju nije. 

#related-news_0

Šibenski poduzetnik ustvrdio je kako mu je bivši SDP-ov ministar financija boris Lalovac najviše pomogao u dobivanju kredita HBOR-a za njegov 175 milijuna kuna vrijedan hotel Olympia Sky u Vodicama.

Lalovac tvrdi kako mu opće nije jasno zbog čega ga šibenski poduzetnik hvali jer mu on nije odobrio kredit, niti ga osobno poznaje.

“U šoku sam. Stvarno ne znam u kojem me kontekstu Stojanović spominje. Ja mu nisam odobrio kredit. Moguće je da je on predao zahtjev HBOR-u dok sam bio ministar financija, ali predati zahtjev i odobriti kredit nema veze jedno s drugim. Kredit mu je odobren kad je Zdravko Marić postao ministar”, rekao je Lalovac. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.