U Uljanik mogu samo radnici brodogradilišta, 600 radnika kooperanata ostalo vani

Vijesti 22. ožu 201909:44 > 10:48
N1

Drugi dan štrajka, u koji su jučer zajednički stupila sva tri sindikata koja djeluju u Uljaniku, započeo je relativno mirno. Uljanikovci su zahvalili predsjednici na podršci i pozvali je u Uljanik

Na ulazu Uljanika su redari štrajkaškog odbora koji od 4 sata ujutro kontroliraju ulaz. Ulaz je omogućen samo radnicima Uljanika, štrajkaški odbor prisutan je cijelo vrijeme i na taj način onemogućen je ulazak kooperantima koji rade na polarnom kruzeru, piše Regional Express.

VEZANE VIJESTI

Izvan ograde ostalo oko 600 radnika kooperanata

Kako javlja Regional Express, vani je ostalo oko 600 radnika kooperanata koji su jutros pokušali ući u krug brodogradilišta, no pušteni su samo zaštitari koji borave na kruzeru.

Upute radnicima su jasne. Štrajk se odvija na radnim mjestima i dalje prema odlukama i pozivima štrajkaškog odbora. Radnicima će ulaz biti omogućen samo na jednom mjestu, a automobilima je ulaz zabranjen.

Boris Cerovac zahvalio je predsjednici na podršci te je pozvao da dođe u Uljanik.

Predsjednica Republike, podsjetimo, ovoga je tjedna kazala da se nada da će Uljanik ići u restrukturiranje, a da će se 3. Maj izvući iz blokade.

“Ja se nadam da će 3. Maj do 28.3.2019., kada je sljedeće ročište, riješiti blokadu računa pa će time biti uklonjeni bilo kakvi razlozi za stečaj 3. Maja.

Kada je riječ o Uljanik grupi, kao što znate rade se različite analize. Ja kao osoba koja dolazi iz ovih krajeva znam koliko je bitna brodogradnja i nadam se da će se ići u restrukturiranje jer ne gledam na kratkoročne finacijske gubitke ili dobitke koji bi se dobili stečajem već nekako dugoročno brodogradnja jest jedna od hrvatskih strateških industrija, ali ne ovakva kakvu smo do sada imali.

Očito ne možemo konkurirati azijskom tržištu već se moramo specijalizirati i naći svoju nišu koja se neće oslanjati na neke velike glomazne brodove za koje treba puno stranih sirovina već prije svega na domaće znanje i pamet i raditi manje i mobilne brodove koji su danas potrebni u svijetu, pogotovo zbog novih sigurnosnih ugroza”, rekla je u srijedu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram