Vlasnik ste auta? Morate plaćati pretplatu HRT-u

Vijesti 24. ožu 201516:53 > 17:04
kune
Morgue File

Plaćanje RTV pristojbe HRT-u česta je tema prigovora građana jer se ova obveza teško može izbjeći budući da malo koje kućanstvo danas nema televizor, računalo, radio ili je član kućanstva vlasnik vozila.

Jedan od čitatelja javio se Večernjem listu ljutit jer mu je kontrolor naplatio kaznu zbog televizora iz 1970-ih godina koji nije u uporabi i nema digitalni prijamnik.

No kako je čitatelj vlasnik vozila, prema toj osnovi obvezan je plaćati pristojbu. Čitatelja dodatno raspaljuje činjenica da ima tri mobitela i da za svaki plaća naknadu za radijsku frekvenciju i pita se “tko je u ovoj priči lud”. No, potrebno je napomenuti da se RTV pristojba plaća po jednoj osnovi, ako ona prestaje, onda po nekoj drugoj najčešće morate nastaviti s plaćanjem pristojbe HRT-u.

Situacije kada niste obvezni plaćati pretplatu

Postoje međutim, situacije u kojima fizičke osobe nisu obvezne plaćati pristojbu. S HRT-a odgovaraju da ako “vlasnik ili unajmljivač nema u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, nije obvezan plaćati pristojbu HRT-u. Pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost za jedan prijamnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijamnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe”. Navode da se prijamnik može odjaviti, nakon čega prestaje obveza plaćanja pod uvjetom da ista osoba nije vlasnik vozila u kojem može slušati radio.

Kontrolor HRT-a zadužen je za provjeru koje kućanstvo posjeduje prijamnik. Uvidom u bazu podataka u svakom trenutku znaju koje kućanstvo ne plaća RTV pristojbu pa dolaze provjeriti kakvo je stanje na terenu.

“Izvidom i opažanjem utvrđuju postoji li u kućanstvu neprijavljeni prijamnik”, kažu s HRT-a i dodaju da, kada ustanove da postoji neprijavljeni prijamnik, ovlašteni su naplatiti pristojbu do nekoliko, a najviše do šest mjeseci unatrag jer se pretpostavlja da je uređaj korišten više od jednog mjeseca.

Na HRT-u ističu da kuća sve eventualne sporove uvijek nastoji riješiti izvansudskim putem kako bi se smanjili troškovi za obveznike pristojbe. “Svim građanima RH na raspolaganju su svi zakonski pravni mehanizmi za ostvarivanje i zaštitu njihovih prava”, stoji u odgovoru HRT-a.