Divjak o prosvjedu zbog Bandićeva doktorata: Bitno je da Senat čuje argumente

Vijesti 26. ožu 201910:34 > 10:49
N1

Prosvjed "STOP nasilju nad Sveučilištem", održava se u utorak od 17:30 ispred zgrade Rektorata. Veliki broj akademske zajednice ogorčen je prijedlogom dekana Muzičke akademije da se Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat.

Ministrica Blaženka Divjak kaže da je odluka o doktoratu u nadležnosti Senata. 

“Kao što sam više puta napomenula to je autonomna odluka Sveučilišta. Svejedno, članovi Senata moraju uzeti u obzir kakva se poruka šalje, ali uzeti u obzir i kakvo je mišljenje ostatka akademske zajednice pa i alumnija Sveučilišta u Zagrebu. U tom smislu, članovi Senata imaju veliku odgovornost” rekla je Divjak.

Dodala je da o ovoj temi nije razgovarala s premijerom, kojem Bandić drži većinu u Saboru, jer njegov počasni doktorat “nije posao politike”.

“To je akademska odluka koja se odnosi na akademskim tijelima koji moraju imati odgovornost prema akademskoj zajednici i javnosti jer nemojmo zaboraviti da je poruka koja se šalje na taj način – snažna”, rekla je ministrica.

Komentirajući najavljeni prosvjed, Divjak je poručila: “Bilo kakvo izražavanje volje akademske zajednice i javnosti o ovoj temi je prihvatljivo, ja to podržavam, a na Senatu je da dobro čuje argumente”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram