Sudac istrage odredio istražni zatvor za šest uhićenih u slučaju Uljanik

N1/Ranko Stojanac

Za šest od 12 uhićenika u akciji Uljanik sudac istrage na Županijskom sudu u Rijeci odredio je istražni zatvor. Na jučerašnjem ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu većina se branila šutnjom.

14:18

U Uljaniku je počeo sastanak na kojemu ću sindikati morati odlučiti što dalje. 

Podsjetimo, radnici su onemogućili ulazak u brodogradilište, a naručitelj polarnog kruzera zaprijetio je tužbama jer ne može do svog vlasništva.

13:41

Ministri su komentirali odluku Vlade da se ne ide u novo restrukturiranje brodogradilišta. 

Koji su im daljni koraci pročitajte OVDJE.

12:56

Odvjetnici osumnjičenika kojima je određen istražni zatvor redom su nezadovoljni odlukom. Ističu da im nije jasno kako će njihovi branjenici utjecati na svjedoke ili počiniti isto kazneno djelo s obzirom da su njih petorica podnijeli i ostavke na svoje pozicije. 

12:51

Sudac istrage donio je odluku da se bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić te bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković mogu braniti sa slobode.

U istražnom pritvoru ostaje ostalih šest uhićenika u slučaju Uljanik i to zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, dok za trojicu nije ni zatražen istražni zatvor.

12:33

Sindikalist iz Uljanika Samir Hadžić istaknuo je da je  odgoda stečaja 3. maja nada za dalje, ali je to s druge strane još jedna odgoda i sedmi mjesec bez plaća za radnike te ostaje pitanje što dalje.

Smatra da je državi najjeftinije da uđe sama i riješi problem brodogradilišta. Kaže i da Uljanik i 3. maj vrijedi spašavati. Komentirao je i problem oko polarnog kruzera.

11:50

Nakon što su tužitelj i obrana iznijeli svoje argumente sudac istrage je nakon tri sata saslušanja rekao da će odluku o istražnom zatvoru objaviti za sat vremena.

11:41

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade istaknuo je da je 10 milijardi kuna za restrukturiranje brodogradilišta previše te da Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati. “Ostajemo otvoreni da tražimo nova rješenja za brodogradilišta”, rekao je premijer.

Više čitajte OVDJE.

11:22

Po četvrti put odgođena odluka o stečaju 3. maja i to do 17. travnja 2019. Opširnije čitajte OVDJE.

11:18

“Bit će odluke”, rekao je u prolazu ministar gospodarstva Darko Horvat na ulasku u Banske dvore, upitan ima li odluke o brodogradilištima na horizontu.

10:54

Na dnevnom redu Vlade nema točke o Uljaniku. 

10:51

Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar uoči sjednice Vlade komentirao je situaciju u Uljaniku i 3. maju. Rekao je da će se više znati nakon sjednice, ali je iznio svoj stav. Smatra da je neprihvatljivo da radnici ne dobivaju plaće

10:46

Iz Uljanik plovidbe izvijestili su da je direktor tvrtke Dragutin Pavletić jučer podnio ostavku, te je za novog direktora imenovan Igor Budisavljević. Više o kadrovskim promjenama u Uljanik plovidbi čitajte OVDJE.

10:44

Ministar uprave Lovro Kuščević prije sjednice Vlade komentirao je situaciju u Uljaniku. Između redova je dao naznačiti da je moguće rješenje stečaj s preustrojem. Više o tome čitajte OVDJE.

9:36

Devetorica osumnjičenih u aferi Uljanik za kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, od 1,2 milijarde kuna, u četvrtak ujutro dovedena su na Županijski sud u Rijeci gdje je počelo saslušanje kod suca istrage Duška Tišme, koji će odlučiti o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.

Za sve, osim za Šorca, Pahljine i Milovana Županijsko državno odvjetništvo je zatražilo određivanje istražnog zatvora.

9:35

Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić komentirao je za N1 televiziju situaciju u Uljaniku. 

Na pitanje čija je odgovornost za situaciju u Uljaniku najveća Panenić kaže kako je očito da se sada vode obračuni između HDZ-a i IDS-a o tome čija je odgovornost.

“Nemojmo zaboraviti da je ključnu ulogu u restrukturiranju imala vlada Zorana Milanovića. Svaka vlada koja je bila je u nečemu sudjelovala. Istražnim povjerenstvom treba utvrditi tko je doprinio da dođe do ovakvog do ovakvog kraha sustava Uljanika”, rekao je Panenić podsjećajući da je upravo za vrijeme Milanovićeve vlade došlo do završetka privatizacije i restrukturiranja tri brodogradilišta.

Više pročitajte OVDJE.

9:20

Svih devet uhićenika u akciji Uljanik nalaze se u istoj raspravnoj dvorani dok sudac istrage Duško Tišma odlučuje o prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva da im se odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog, kako ističu, mogućnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. 

9:02

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza ustvrdio je kako je Uljanik brodogradilište koje je dobilo najmanje državnih garancija, a proizvelo najviše brodova. Kaže da stečaj nije opcija.

Više pročitajte OVDJE

8:15

Sudac istrage Duško Tišma ranije je pojasnio da će danas na ročištu samo odlučivati o osnovanosti istražnog zatvora.

“Državno odvjetništvo je predložilo, a sud će odlučiti”, rekao je.

8:09

U kaznenim prijavama koje je policija podnijela u aferi Uljanik 12 uhićenih tereti za zlouporabu povjerenja prilikom dogovaranja uvjeta i ugovaranja gradnje četiri broda 2010. čime je, navodno zbog cijena nižih od tržišne, oštećen škver u Puli, ali i nezakonito korištenje potpora za restrukturiranje 3. maja od lipnja 2013. do prosinca 2017.

Više čitajte OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

U akciji Uljanik su privedeni bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan, te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor za šest uhićenih.

Po četvrti put odgođena odluka o stečaju 3. maja.

Plenković: Vlada ne može podržati restrukturiranja brodogradilišta.

VEZANE VIJESTI