Čačić tvrdi: Stečaj s preustrojem jedino rješenje za Uljanik, prozvao i Vladu

Vijesti 28. ožu 201914:24 > 14:29
(ilustracija)

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, ponovio je u četvrtak kako u njegovoj stranci stečaj s preustrojem smatraju jedinim rješenjem za Uljanik, a Vladu Andreja Plenkovića, koji je ustvrdio da predloženo restrukturiranje Uljanik grupe Vlada ne može podržati, prozvao je za nesposobnost u donošenju kod donošenja odluka.

Čačić je se konferencije za novinare u Varaždinu izrazio uvjerenje kako danas, da je odluka o stečaju s preustrojem donijeta prije godinu dana, ili barem prije sedam mjeseci koliko radnici ne primaju plaće, ne bi imali situaciju da je od 4.500 ljudi njih 1.800 najkvalitetnijih otišlo iz Uljanika.

Ministar Marić već tri godine prati jamstva Uljaniku, od kojih ih je trećinu i sam potpisao

“U brodogradilištu bi radilo upravo tih 1.800 brodograditelja i za to primalo plaću bez dodatnog troška države. Za nesposobnost donošenja odluka, uz činjenicu da je ministar Marić već tri godine na poziciji da prati jamstva od kojih je trećinu i sam potpisao, je odgovornost ove Vlade”, izjavio je Čačić.

VEZANE VIJESTI

Naglasio je da su državna jamstva u cijelom svijetu nužna za izgradnju velikih brodova, ali da je odgovornost ministara gospodarstva i financija provjeriti kome ih daju i kako se ona upotrebljavaju.

“Jedina odgovorna jamstva su izdana od strane Čačića i Linića i zato nisu ni pala, a u isplati je dvije trećine jamstava Vrdoljaka, Lalovca, Marića, Panenića i Martine Dalić. Uvijek postoji rizik za naplatu nekoliko posto izdanih jamstva, ali je zanimljivo da od milijardi jamstava koje je Čačić izdao za autoceste nijedna nije naplaćena”, istaknuo je.

HNS-ov stav nije stav, nego petljanje

Čačić je ponovno iznio optužbe na račun svoje bivše stranke, odnosno predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka. Rekao je da je Vrdoljakova podrška vlasniku Brodosplita Tomislavu Debeljaku u odnosu na njegovu osobnu korist razumljiva, ali da su se Predrag Štromar, danas potpredsjednik Vlade, i međimurski župan Matija Posavec kao istaknuti članovi stranke počeli javljati oko Uljanika tek nakon njegova (Čačićeva) istupa po tom pitanju.

“Zanimljivo da se do našeg istupa, kad smo rekli da ćemo glasati protiv daljnjeg bacanja novca, nisu javili ni Štromar ni Posavec, s obzirom da bi jasan stav HNS-a eliminirao svaku drugu odluku osim stečaja. Stav ‘stranka je za restrukturiranje, ali mi se ne slažemo s vlastitim mišljenjem’ nije stav, nego petljanje”, zaključio je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.