Saznajte koja stranka na Facebooku pokušava dobiti vaš glas

Vijesti 05. tra 201914:57 > 15:03
N1

GONG je objavio podatke o aplikaciji kojom možete saznati tko vas od kandidata cilja sa svojim oglasima na društvenim mrežama.

Gong vas poziva da u svega 30 sekundi instalirate plugin Who Targets Me i ubrzo saznate koje vas stranke ciljaju oglasima na izborima za Europski parlament 2019.

Who Targets Meje alat razvijen je s namjerom povećanja transparentnosti i odgovornosti političkog oglašavanja na društvenim mrežama. Projekt WTM je pokrenut 2017. godine kao odgovor na neregulirano korištenje društvenih mreža u propagandne svrhe, posebno ciljano političko oglašavanje (targetiranje) na izborima 2015. u Ujedinjenom Kraljevstvu, referendumu o Brexitu 2016. kao i predsjedničkim izborima u SAD-u. Plugin je povodom europarlamentarnih izbora preveden i postao dostupan u većini zemalja EU.

Što je plugin Who Targets Me?

Radi se o ekstenziji na internet pretraživačima primarno razvijenoj za Facebook kao najveću društvenu mrežu, s najvećom zaradom od političkih oglasa.

Instalacijom WTM želi se:

omogućiti pojedincima pregled oglasa koji ih targetiraju (ciljanih oglasa).

Jednom kad se oglasi prikupe i objave cilj je:

dati novinarkama mogućnost da prate predizborna obećanja i njihovu provedbu

pratiti određene vrste problematičnih oglasa

dati istraživačicama skupove podataka kako bi mogli istražiti šire utjecaje plaćenih postova društvenih medija

potaknuti regulatore na prilagodbu zakona kako bi odgovorili na nove prakse u političkim kampanjama

Kako instalirati plugin WTM?

1. Preuzmite ekstenziju ili za Chrome ili za Firefox OVDJE.

2. Dodajte ekstenziju.

3. Klikom na ekstenziju u gornjem desnom kutu pretraživača podesite postavke za jezik (Hrvatski), zemlju (Croatia) te poštanski broj. Dodajte podatke za svoj rod, dob i političke stavove u rasponu jako lijevi-jako desni (možete se i ne izjasniti), potvrdite podatke i to je to! Slobodno podijelite na Facebooku i Twitteru da dođe do što većeg broja ljudi.

4. Nastavite koristiti Facebook na uobičajen način i provjerite rezultate klikom na ikonicu ekstenzije za nekoliko dana. Tamo će biti vidljivi rezultati kad se prikupi dovoljno podataka.

Detaljnije upute za instalaciju pogledajte OVDJE.

Kako radi plugin WTM?

Plugin je prilagođen svakoj zemlji u kojoj se instalira. Prati oglase političkih Facebook stranica/službenih profila političara i političarki tijekom kampanje te personalizira podatke za pojedinačne korisnike.

Za svaku se zemlju unosi popis stranaka koje se povezuju s njihovim Facebook stranicama. Stranice mogu uključivati nacionalne i lokalne stranke, kandidate, političke ličnosti, medijske organizacije koje podržavaju i sl. Ne postoji ograničenje broja stranica koje se mogu dodati grupi.

Jednom kada je plugin instaliran, on prikuplja podatke o targetiranju s profila Facebook korisnika. Ti su podaci korisnicama vidljivi u grafičkom prikazu klikom na ekstenziju na pretraživaču koji koriste. Svrha prikupljanja podataka je prikazati pojedinačnom korisniku podatke o targetiranju od određene stranke, ali i prikupiti kumulativne podatke na razini zemlje korisne za daljnje analize.

Prikupljanje podataka s profila korisnika

Plugin ne prikuplja niti dijeli osobne podatke ili podatke koji mogu identificirati korisnice.

Na primjer, plugin neće:

tražiti ili prikupljati informacije o profilima korisnika na Facebooku

tražiti adresu e-pošte

tražiti ime ili neki drugi osobni identifikator

Umjesto toga, korisnice stvaraju anonimni profil kada instaliraju plugin WTS. Podaci koji se traže pri instalaciji su: dob, rod, mjesto (poštanski broj ili područje stanovanja) i pripadnost na političkom spektru (“lijevo” do “desno” ili “liberalno” do “konzervativno”). Pri stvaranju profila, svakom korisniku se dodjeljuje ID broj, ali to nije javni identifikator.

Kao mjeru za sprječavanje neželjene pošte, prikuplja se IP adresa korisnica, iako to nikada nije povezano s podacima o oglašavanju koji su prikupljeni ili podijeljeni s bilo kojim istraživačkim ili medijskim partnerom.

Svakome tko provodi istraživanje s prikupljenim podacima zabranjeno je pokušati obrnuti inženjering bilo kojeg od anonimnih podataka profila za identifikaciju pojedinca. Uvjeti rada s prikupljenim podacima definiraju se partnerskim ugovorom.

Podaci se prikupljaju u skladu s GDPR-om. Pri instalaciji korisnice su obvezne prihvatiti Pravila privatnosti i Uvjete korištenja. Ukoliko korisnici više ne žele koristiti softver mogu ga deinstalirati te će njihovi podaci biti izbrisani. Također, mogu s ekstenzije izbrisati profil i bilo koji automatski prikupljen podatak.

Prikupljanje podataka o oglasima

Oglasi na Facebooku označeni su kao “Sponzorirani”. Softver traži vanjske HTML oznake postova s tim oznakama, bilježi ih i pohranjuje u bazu podataka, zajedno s korisničkim ID brojem.

Nijedna druga vrsta postova – osobni ili stranica – nije vidljiva niti prikupljena od strane softvera. Uvjeti prikupljanja podataka mogu se provjeriti na Github repozitoriju. Ne prikupljaju se drugi podaci osim oglasa i ne mijenja se ništa u korisničkom Facebook feedu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.