Na 26 tisuća zaposlenih – 3586 šefova

Vijesti 26. ožu 201510:10 > 10:20
N1

Uži kabinet Vlade raspravio je i prihvatio prvi set mjera za smanjenje državnih rashoda koje će donijeti milijardu kuna uštede na godišnjoj razini. Prijedlog mjera već je dostavljen i Europskoj komisiji.

Mjere se odnose na poslovanje 187 agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima koje godišnje troše 70 milijardi kuna i zapošljavaju 26 tisuća radnika.

Na sedam zaposlenih u državnim pravnim osobama dolazi jedan rukovoditelj, pa tako 3586 zaposlenih ima neko šefovsko mjesto.

Analizu je pripremilo Vladino povjerenstvo, na čijem je čelu bila ravnateljica Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović, a ona podrazumijeva smanjenje materijalnih troškova za pola milijarde, smanjenje izdataka za plaću i raznih naknada te statusno spajanje dviju i više agencija u jednu. Iako im je država svima vlasnik i poslodavac, sustav nagrađivanja bitno se razlikuje od pravne osobe do pravne osobe čak i među istovrsnim poslovima. 

Rezanje plaća i dodataka

Vlada će rashode za plaće smanjiti 97 milijuna kuna u 27 ustanova koje strše, i to najviše u Hrvatskim vodama (19 milijuna kuna), Fondu za naknadu oduzete imovine (2,8 milijuna), CarNetu 5,6 milijuna, regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti 12 milijuna, Hanfi 10 milijuna kuna, Agenciji za lijekove 9,1 milijun, Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija 2,9 milijuna, Lučkoj upravi Dubrovnik jedan milijun…. Dodatne uštede postići će se smanjenjem dodataka na plaću, na dnevnoj razini najviše na HRT-u, DAB-u i Lučkoj upravi, ali i ujednačenjem isplate dodatka na stručnu spremu te drugih dodataka kao što je rad blagdanom, prekovremeni rad, regres, božićnica i slično.

53 nove pravne osobe

Prijedlog je da se naknade za duljinu radnog staža postupno posve preusmjere u naknade za učinkovitost i dobre rezultate rada. Ukidaju se božićnice u agencijama za ugljikovodike, za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom, nekim državnim arhivima jer nije korektno spram ostalih koji se financiraju iz budžeta kojima je uskraćena isplata božićnica. Pravne osobe koje su isplaćivale božićnicu pretežno su davale i regres, a najviše novca za to potrošeno je na HRT-u, Fini, Lučkoj upravi Dubrovnik i Agenciji za znanost. Na sedam zaposlenih u državnim pravnim osobama dolazi jedan rukovoditelj, pa tako 3586 zaposlenih ima neko šefovsko mjesto, piše Večernji list.