Dijelovi Zagreba bit će u blokadi, ovo su trase na kojima će biti otežan promet

Vijesti 09. tra 201909:27 > 15:21
MUP

Predsjednik Narodnog vijeća Kine u službenom posjetu Hrvatskoj bit će od 9. do 12. travnja, pri čemu će u Zagrebu biti 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja u Dubrovniku sudjelovati na sastanku 16+1 na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Europe.

Uoči posjeta predsjednika Državnog vijeća NR Kine Li Keqianga Hrvatskoj i sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe u Dubrovniku, Ravnateljstvo policije izvijestilo je jučer da će na zagrebačkom i dubrovačkom području biti mogući povremeni zastoji i manje gužve, pozivajući građane na strpljenje i suradnju s policijskim službenicima.

Predsjednik Narodnog vijeća Kine u službenom posjetu Hrvatskoj bit će od 9. do 12. travnja, pri čemu će u Zagrebu biti 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja u Dubrovniku sudjelovati na sastanku 16+1 na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Europe.

Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Hrvatskoj, a predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta, među kojima i tijekom posjeta premijera Plenkovića Kini u studenome prošle godine u Pekingu. Službeni posjet predsjednik Vlade Li Keqiang započet će sastankom s predsjednikom vlade Plenkovićem, u srijedu, 10. travnja, u Banskim dvorima, a u toj će se prigodi potpisati niz bilateralnih sporazuma iz raznih područja te usvojiti Zajednička izjava obiju vlada.

Predsjednici vlada zatim će, otvaranjem izložbe „Učenjaci drevne Kine“ u Klovićevim dvorima, službeno obilježiti početak hrvatsko-kineske godine kulture i turizma.

Prvoga dana službenog posjeta kineski predsjednik vlade sastat će se i s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Program:

Utorak, 9. travnja, Zagreb:

19.35 Doček predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga u Zračnoj luci Franjo Tuđman

Srijeda, 10. travnja, Zagreb:

9.30 Dolazak predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga u Banske dvore

11.20 Svečano otvorenje Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma i otvorenje izložbe „Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život“ iz Nacionalnog muzeja Kine (Klovićevi dvori)

15.00 Sastanak predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga

Četvrtak, 11. travnja, Brijesta:

11.15 Dolazak predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga na gradilište Pelješkog mosta u mjestu Brijesta na Pelješcu

11.50 Završetak programa u Brijesti

Četvrtak, 11. travnja, Dubrovnik, multilateralni dio programa

18.15 Foto-prigoda šefova izaslanstava država srednje i istočne Europe i Kine na ulazu u Stari grad (Vrata od Ploča)

18.30 Odlazak prema Starom gradu

20.10 Linđo – nakon završetka večere za sudionike sastanka na vrhu

Petak, 12. travnja, Dubrovnik:

8.45 Dolazak šefova izaslanstava u hotel Rixos Libertas

10.40 Početak sastanka šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine u Hotelu Palace

Zbog brojnosti štićenih osoba i delegacija radi se o iznimno složenom osiguranju, najsloženijem ikad koji je radila hrvatska policija, iako je dosad odradila mnoga zahtjevna osiguranja, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije i šef stožera osiguranja službenog posjeta Josip Ćelić.

U Zagrebu će u osiguranju sudjelovati između 600 i 800 policajaca, a na području Dubrovačko-neretvanske županije više od 900, kazao je Ćelić u ponedjeljak u sjedištu MUP-a.

Dodao je da su za osiguranje angažirani službenici temeljne, interventne, kriminalističke, specijalne i granične policije te da su stručne službe provele sve potrebe mjere zaštite na kopnu, moru i u zraku.

Ćelić je zamolio građane da budu strpljivi i da što bolje surađuje s policijom koja će u minimalnoj mjeri ometati njihov svakodnevni život.

Zagrepčani su tijekom vikenda dobili obavijesti i potrebne upute, a zagrebačka policija je u ponedjeljak na svojim internetskim stranicama u formi karata objavila preporučene pravce kretanja. Dubrovačka policija preporučene pravce kretanja trebala bi objaviti u utorak.

Policijska uprava Zagrebačka
Policijska uprava Zagrebačka
Policijska uprava Zagrebačka
Policijska uprava Zagrebačka
Policijska uprava Zagrebačka
Policijska uprava Zagrebačka

ZET: Očekuju se kratkotrajni zastoji

Zbog dolaska strane delegacije, u utorak navečer i srijedu tijekom dana (9. i 10. travnja), povremeno će biti na snazi izmijenjeni prometni režim, a očekuju se kratkotrajni zastoji i zaustavljanje prometa, što će utjecati na linije koje prometuju užim gradskim središtem, izvijestili su iz ZET-a dodajući kada i gdje će biti problema u prometu.

U utorak, 9. travnja oko 20 sati očekuju se kratkotrajni zastoji u autobusnom i tramvajskom prometu zbog prolaska delegacije od Zračne luke preko Avenije Većeslava Holjevca, Ulice grada Vukovara i Savske ceste do hotela Westin.

U srijedu, 10. travnja u vremenu od 9 do 17 sati očekuju se kratkotrajni prekidi tramvajskog prometa u užem dijelu grada kao i na autobusnoj liniji 118 (Trg Mažuranića – Voltino), odnosno na autobusnim linijama terminala Britanski trg. Autobusna linija 150 (Garaža Tuškanac – Gornji Grad – Trg bana Josipa Jelačića) bit će obustavljena od 7 do 16.30 sati te će prvi polazak od garaže Tuškanac ostvariti u 17 sati.

Također, linija 101 (Britanski trg – Gornje Prekrižje), u periodu od 14.30 do 16.30 sati neće čekati polazno vrijeme na okretištu Gornje Prekrižje već će odmah nakon izlaska putnika nastaviti vožnju prema Britanskom trgu.

“Iz sigurnosnih razloga, a prema nalogu policije, za vrijeme stajanja vozila u zastoju izvan stajališta, putnici neće moći napuštati vozila. Korisnike ljubazno molimo za razumijevanje”, poručuju iz ZET-a.

Policija objavila karte kretanja

Zagrebačka policija objavila je karte preporučenih pravaca kretanja.

Zračna luka Franjo Tuđman – Buzin

MUP

Novi Zagreb

MUP

Trnje

MUP

Donji grad

Tuškanac – Cmrok

MUP

Pantovčak, Gornje Prekrižje

MUP

  Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke zatvarat će promet u što je moguće kraćem roku potrebnom za obavljanje službenih zadaća. Tom prilikom mogući su kraći zastoji i prekidi prometa. “Stoga još jednom pozivamo građane na strpljenje i suradnju, tijekom utorka i srijede, uz poštivanje privremene regulacije prometa”, poručuju iz policije.