Picula: Otoci trajno postali dio politika EU-a

Vijesti 09. tra 201917:30 > 17:31
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Završnom konferencijom u Bruxellesu u utorak je zaključen rad Međuskupine za mora, rijeke, otoke i obalna područja Europskog parlamenta u ovom mandatu, a hrvatski europarlamentarac Tonino Picula je kao uvodničar konferencije istaknuo kako su zahvaljujući i radu te skupine otoci trajno postali dio politika Europske unije.

„Jedan od osnovnih ciljeva djelovanja naše Međuskupine je eliminacija čimbenika koji utječu na diskriminaciju otočana, kroz podršku boljim životnim uvjetima i razvoju uz pridržavanje standarda zaštite okoliša. Nakon petogodišnjeg djelovanja, od situacije gdje otoci nisu uopće bili na agendi EU, došli smo do osnivanja Tajništva za otoke EK, kojem smo osigurali i financijska sredstva za provedbu projekata energetske tranzicije kroz Inicijativu za čistu energiju EU otoka. Europski je parlament usvojio i prvu rezoluciju o posebnom položaju otoka. Pred nama je još veliki posao, ali otoci su sad trajno postali dio politika Europske unije“, istaknuo je u uvodnom govoru Picula, jedan od inicijatora osnivanja skupine i njen potpredsjednik, priopćio je ured zastupnika.

Od osnivanja Međuskupine, njezini su članovi uspjeli osnovati Inicijativu za čistu energiju otoka EU, Tajništvo za otoke pri Europskoj komisiji, osigurati financijska sredstva za provedbu projekata u vrijednosti 12 milijuna eura, kao i uspostavljanje funkcije posebnog izaslanika za maritimne politike. Založili su se za program Misija: Zdravi oceani u sljedećem financijskom okviru Horizon Europe, za maritimnu dimenziju idućeg programa Invest EU te zatražili djelotvorniju zaštitu oceana u sklopu Pariškog sporazuma za zaštitu okoliša.

Na Piculin se rad posebno osvrnuo Brendan Devlin, savjetnik u Općoj upravi za energiju Europske komisije, stručnjak za reformu tržišta električne energije i integraciju tržišta, odgovoran za europske otoke: „Dragi Tonino, u ime Međuskupine, zahvaljujemo ti na angažmanu za unaprjeđenje kvalitete života više od petnaest milijuna europskih otočana, jer će nakon ovog saziva Europskog parlamenta za nama ostati opipljivi i stvarni rezultati rada za otoke“, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

EU je danas globalni lider u maritimnim politikama, zahvaljujući Direktivi za maritimno prostorno planiranje, izvrsnim institutima za istraživanje, inovativnim plavim poduzećima i regionalnoj suradnji u primorskim regijama.

Ukupna je duljina obala Europske unije sa svojim otocima sedam puta duža od one Sjedinjenih Država, što je čini najvećim pojedinačnim svjetskim maritimnim područjem. To doprinosi otvaranju novih radnih mjesta, proizvodnju hrane, ekonomski rast i regulaciju klime. Kako bi i dalje imali koristi od naših oceana, mora i rijeka, EU mora pronaći ravnotežu između korištenja njihovih ekonomskih mogućnosti i zadržavanja zaštićenih i zdravih okoliša.

Budući da uskoro završava petogodišnji mandat EP, konferencija je održana kako bi se podvukla crta u radu Međuskupine i diskutiralo o budućim izazovima i rješenjima, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.