Završio sastanak predsjednice i kineskog premijera

Vijesti 10. tra 201906:44 > 16:24
N1

Predsjednik Narodnog vijeća Kine Li Keqiang u službenom je posjetu Hrvatskoj od 9. do 12. travnja, pri čemu je u Zagrebu 9. i 10. travnja, dok će 11. i 12. travnja u Dubrovniku sudjelovati na sastanku 16+1 na kojem će biti šefovi država istočne i srednje Europe.

16:24

Završio je sastanak predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i kineskog premijera Li Keqianga. Nakon toga će se kineska delegacija uputiti u Dubrovnik, gdje će početi summit 16+1.

15:16

Kineskog premijera Li Keqianga na Pantovčaku je dočekala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

14:15

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije, navodi se u zajedničkom priopćenju državnog ureda i Huaweia.

Memorandum su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i direktor Huawei Technologiesa Hrvatska Zhang Heng, u sklopu posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj i uoči skupa “16+1 Croatia Summit 2019”, koji će u Dubrovniku okupiti šefove vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

Više čitajte OVDJE.

13:40

Premijeri su na ručku u hotelu Esplanade. Li Keqiang nakon toga ide na Pantovčak gdje će se u 15 sati sastati s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

12:46

Ministar gospodarstva Darko Horvat u razgovoru za N1 odgovorio je da se kineskim tvrtkama nudi izgradnja nizinske pruge Rijeka -Zagreb, a koja bi im se potom dala u dugoročnu koncesiju. Više čitajte OVDJE.

11:54

Na pitanje hoće li se u praksi vidjeti rezultati današnjih potpisanih ugovora s Kinezima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da “politika često odradi posao, ali da je na poduzetnicima i sportskim djelatnicima da to iskoriste.”

“Kinezi grade Pelješki most, to je jedan od najvećih projekata kineskih tvrtki u EU, kineski kapital je vezan i za izgradnju vjetroelektrana kod Senja. Suradnju treba produbljivati, Hrvatska vapi za investitorima. Kina je već iskazala interes za izgradnju pruge, vjerujem da postoji mogućnost da se taj projekz i realizira”, kazao je Jandroković.

11:51

‘Čim sam stupio na tlo Hrvatske, osjetio sam šarmatnu civilizaciju i divno gostoprimstvo, kazao je Li.

‘Naša suradnja nije Game of Thrones, već istinska suradnja za boljitak’, kazao je kineski premijer govoreći o odlasku na summit u Dubrovnik gdje je snimana popularna serija.

11:37

Dvojica premijera došli su u Klovićeve dvore na svečano otvorenje Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, i otvorenje izložbe “Učenjaci drevne Kine: slikarstvo i život” iz Nacionalnog muzeja Kine.

11:08

Kineski premijer susreo se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

10:56

“Iznimno mi je drago službeno posjetiti Hrvatsku. Svima prenosim srdačne pozdrave kineskog naroda hrvatskom narodu”, kazao je kineski premijer Li Keqiang.

“Prijateljstvo Hrvata i Kineza je tradicionalno”, rekao je kineski premijer spominjući Marka Pola, istraživača koji je rođen na Korčuli, kao poveznicu Istoka i Zapada.

Kineski premijer nije zaboravio Hrvatskoj čestitati na prošlogodišnjem uspjehu na Svjetskom nogometnom prvestvu u Rusiji rekavši da je i pola miljarde kineskih navijača priželjkivalo uspjeh upravo “hrvatskim prijateljima”.

Više čitajte OVDJE.

10:54

Ovo je šesti susret premijera Plenkovića i Lija, a Li je prvi kineski predsjednik Vlade u posjetu Hrvatskoj.

“Danas smo usvojili zajedničku izjavu koja treba pojačati politički dijalog i gospodarsku suradnju i unaprijediti suradnju u svim područjima”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Ovaj posjet vidim kao veliku šansu za hrvatske izvoznike, poduzetnike i hrvatsko gospodarstvo”, kaže hrvatski premijer.

        Više čitajte OVDJE.
10:44

Uskoro počinje obraćanje dvojice premijera javnosti. Prethobno, ministri Kine i Hrvatske razmjenjuju memoradnume o suradnji na brojnim područjima.

10:42

Premijeri su razmijenili poklone. 

Plenković je Liju poklonio nogometnu loptu i Rimčev bicikl, a Li je njemu darovao košarkašku loptu i dres.

10:19

Hrvatska i Kina spremne su otvoriti “dijamantno razdoblje” u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom.

Li kaže kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu. “Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana”, rekao je Li na početku sastanka dvaju izaslanstava u srijedu u Banskim dvorima.
Više čitajte OVDJE.
10:06

Kinesko izaslanstvo poklonit će premijeru Plenkoviću košarkašku loptu, a Ivana Dragičević javlja kako će kineski premijer iz Hrvatske otići s električnim biciklom Mate Rimca koji će mu pokloniti Vlada. 

Rimčev bicikl simboličan je poklon. On upravo u Kini gradi tvornicu za električne baterije, a jedan od memoranduma koji će se potpisati tijekom boravka kineske delegacije u Hrvatskoj je i onaj o suradnji na polju digitalne industrije. 

9:45

Premijer Li Keqianq upisao se u Zlatnu knjigu, nakon čega je počeo sastanak dvojice premijera.

Nakon sastanka, oko 10:40 očekujemo i njihove izjave. Pratite ih uživo na N1 televiziji i na našem portalu.

9:34

Kineski je premijer stigao na Markov trg gdje ga je dočekao hrvatski premijer. Nakon ceremonije svečanog dočeka slijedi upisivanje u Zlatnu knjigu te sastanak dvojice premijera.

N1
N1
Patrik Macek / PIXSELL
N!/Ivana Dragičević
N1/Ivana Dragičević
N1/Ivana Dragičević
Vlada RH / Twitter
Vlada RH / Twitter
Vlada RH / Twitter

9:08

Naša reporterka Ivana Dragičević prati posjet kineske delegacije, a u prvom javljanju iz Vlade podsjetila je kako je Vlada Andreja Plenkovića od samog početka mandata aktivno pristupila kineskoj inicijativi 16+1.

U tim odnosima dosad je nedostajala realizacija nekih konkretnih projekata, ali sada bi Hrvatska mogla postati jedan od aktivnijih igrača, a Pelješki most jedan je od strateških projekata koji  bi to mogli omogućiti. Tu je i memorandum za gradnju pruge Rijeka – Zagreb, ali i otvoreno pitanje reciprociteta koje se konstatno proteže kroz razgovore Bruxellesa i Pekinga.

8:21

Uoči susreta s premijerom Hrvatske koji je zakazan za 9:30 sati, na Markovu trgu sve je spremno za doček kineskog premijera. Neki predstavnici kineske delegacije stigli su već oko 8 sati i donijeli poklon za Plenkovića. Riječ je o košarkaškoj lopti crveno-bijelo-plave boje na kojoj s jedne strane, na engleskom, piše Kina, a s druge Hrvatska.

8:17

Program boravka kineskog premijera u Hrvatskoj donosimo OVDJE.

8:05
Iz Vlade su objavili i kako će se NR Kinom potpisati sporazum između Hrvatske banke za obnovu i razvoj i Kineske razvojne banke te memorandum o suglasnosti između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies.
Vlada je na prošlotjednoj sjednici prihvatila i da se potpišu memorandumi o suglasnosti o financiranju istraživanja i razvojnih projekata, uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja te o suradnji u području sporta i posebnih oblika turizma.
6:54

Osim premijera Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primit će predsjednika Državnoga vijeća Narodne Republike (NR) Kine Li Keqianga.

6:52

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu.

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.

6:50

Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

6:49

Li Kequiang će se u srijedu sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem, predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem i potpisati brojne ugovore.

“Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo”, izjavio je novinarima Andrej Plenković u zračnoj luci, uoči dolaska kineskog premijera.

6:47

Kineski premijer Li Kequiang stigao je u utorak navečer u Hrvatsku, u misiju jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt “Jedan pojas, jedan put”.  Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

 N1 pratite putem aplikacija za Android |iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram.

Riječ je o prvom posjetu kineskog premijera Hrvatskoj, a predsjednici vlada Plenković i Li Keqiang u protekle su se dvije godine susreli pet puta, među kojima i tijekom posjeta premijera Plenkovića Kini u studenome prošle godine u Pekingu.

Program boravka kineskog premijera u Hrvatskoj donosimo OVDJE.

VEZANE VIJESTI