Hrvatska i Kina jačaju međusobnu trgovinu i ulaganja

Vijesti 10. tra 201919:46 > 19:47
Izvor: Vlada RH / Twitter

Hrvatska vlada i kineska vlada su u zajedničkoj izjavi u srijedu navele da će pojačati međusobnu trgovinu i ulaganja te povećati razmjenu ljudi i iskustava u poljoprivredi, prometu, kulturi i turizmu.

U zajedničkoj izjavi na dan službenog posjeta Hrvatskoj kineskog premijera Li Keqianga je utvrđeno da su Hrvatska i Kina podigle partnerstvo na višu razinu, postigle veliki napredak i intenzivirale susrete visoke razine te da sve to pridonosi prosperitetu obiju država, kao i očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

Daljnje produbljivanje hrvatsko-kineskih odnosa i suradnje odnosit će se na veću suradnju na području gospodarstva, trgovine, ulaganja, poljoprivrede, prometa i logistike, razvojne strategije, znanosti, tehnologije i inovacija, kulture, obrazovanja, športa, turizma i na drugim područjima.

Hrvatska, djelujući pritom u okvirima određenim članstvom u Europskoj uniji, ostaje predana razvoju suradnje s Kinom. Hrvatska strana nastavlja biti čvrsto privržena načelu Jedne Kine.

Zajedno će poticati očuvanje mira i razvitak svijeta te svestrano pridonositi ostvarivanju Programa Ujedinjenih naroda za održiv razvoj 2030.

Obje se strane zalažu za slobodnu i otvorenu trgovinu, očuvanje i jačanje multilateralnog trgovinskog sustava, liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja te se protive svim oblicima protekcionizma i jednostranim mjerama.

Hrvatska i Kina izrazile su spremnost za održavanjem osmog sastanka na vrhu predsjednika vlada Kine i zemalja srednje i istočne Europe u Hrvatskoj dalje jačati suradnju na svim područjima u okviru Suradnje 16+1. Obje će strane svestrano ostvarivati Sveobuhvatno strateško partnerstvo EU-Kina i Strateški plan za suradnju EU-Kina 2020.

U izjavi navode da će uložiti zajedničke napore u nastojanju da se postigne obostrano korisni Sporazum o ulaganjima između Europske unije i Kine. Nastavljaju rad na unaprjeđenju daljnje sinkronizacije inicijative „Jedan pojas, jedan put“ s razvojnim strategijama Europske unije, kao što su Strategija za povezivanje Europe i Azije, Investicijski plan za Europu i smjernice Europske unije za razvoj Transeuropske prometne mreže

Hrvatska strana podržava inicijativu „Jedan pojas, jedan put“ i pozdravlja to što će Kina biti domaćin drugog Foruma Pojasa i puta za međunarodnu suradnju, na kojem će Hrvatska sudjelovati na visokoj razini.

Izrazili su spremnost za daljnjim poticanjem međusobne trgovine i ulaganja, jačanje suradnje na području malih i srednjih poduzeća te trgovine. Obje strane će dalje poticati i podržavati suradnju poduzeća obiju strana u konkretnim projektima u okviru zajedničke izgradnje Jednog pojasa i jednog puta i suradnje zemalja srednje i istočne Europe i Kine, kao i Inicijative triju mora, te razgovarati o trilateralnoj suradnji.

Kineska strana iskazuje dobrodošlicu hrvatskoj strani za sudjelovanje na drugom Kineskom međunarodnom sajmu Import Expo, koji će se u studenom godine 2019. održati u Šangaju.

Obje će strane ohrabrivati visokoškolske i istraživačke institucije, tehnološka poduzeća i druge organizacije obiju zemalja da surađuju u zajedničkom istraživanju i razvoju u znanstvenim prioritetnim područjima.

Obje će strane nastojati i dalje intenzivirati razmjenu na području poljoprivrede, podizati razinu suradnje u poljoprivrednim znanostima i zdravlju životinja i biljaka, unaprjeđivati e-trgovinu poljoprivrednih proizvoda, te ohrabrivati međusobna ulaganja poljoprivrednih poduzeća.

Zajedno će organizirati Hrvatsko-kinesku godinu kulture i turizma 2019. i tom prigodom intenzivirati suradnju na području kulture i turizma. Obje strane podržavaju povećanje razmjene među ljudima, uključujući i u pogledu olakšanog zračnog prometa.

Intenzivirat će razmjenu na području društveno-humanističkih znanosti, produbljivati suradnju na poučavanju jezika, uspostavi sveučilišnih studija hrvatskoga i kineskoga jezika i kulture, i obostranoj razmjeni studenata te poticati sklapanje sporazuma o međusobnome priznavanju visokoškolskih diploma.

Spremne su jačati suradnju na području športa, filma, radija i televizije.

Hrvatska i Kina spremne su produbiti suradnju na prioritetnim područjima kao što su antiterorizam, traganje za bjeguncima u inozemstvu i povrat protuzakonito stečene imovine te suzbijanje prekograničnog kriminala, a zadržat će praksu zajedničkih policijskih ophodnja u Hrvatskoj. Obje strane potiču na što ranije potpisivanje sporazuma o uzajamnoj pomoći u kaznenim stvarima i sporazuma o izručenju, te na međusobno priznavanje i razmjenu vozačkih dozvola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.