Poznata imena za Etičko povjerenstvo za europske izbore

Vijesti 16. tra 201913:47 > 13:49
N1

Poznata su imena šest osoba koje bi trebale biti u Etičkom povjerenstvu, nadstranačkom tijelu koje imenuje Ustavni sud, a koje ocjenjuje ponašanje izbornih sudionika, u ovom slučaju za Europski parlament.

Dogovorili smo svih šest imena, danas je i oporba predložila svoja tri kandidata, rekao je u utorak novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković navodeći da su kandidati vladajućih stranaka Jasna Omejec, Davor Derenčinović i Pero Maldini. Oporbeni su kandidati Goran Čular, Vlaho Bogišić i Stanko Uršić, kaže Arsen Bauk (SDP).

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova, predsjednik mu je po položaju predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, a po tri člana predlažu većinska i oporbene stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora.

Članove Povjerenstva, na temelju prijedloga parlamentarnih stranaka, imenuje Ustavni sud iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke.

Jandroković je nakon sjednice saborskog Predsjedništva istaknuo kako očekuje da će se Povjerenstvo formirati u što skorijem roku s obzirom na “čitav niz stvari koje utječu na izbornu promidžbu”. Jako je bitno da to bude čim prije kako bi Povjerenstvo moglo iznositi svoja stajališta što je dozvoljeno, a što nije, što je ispravno, što u skladu s pravilima, a što nije, rekao je predsjednik Sabora.

Prema zakonu, Etičko će povjerenstvo donijeti i objaviti Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i postupku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.