Osude predstavnicima Hrvatske i HBK jer ignoriraju obljetnicu zločina u Ahmićima

Vijesti 16. tra 201914:31 > 14:45
Armin Durgut/PIXSELL

Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska osudili su predstavnike Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije jer ne sudjeluju na obilježavanju obljetnice zločina u Ahmićima dok za taj zločin osuđenog Darija Kordića predstavnici Crkve zovu na predavanja studentima.

Documenta tako ističe kako obljetnica zločina u Ahmićima prolazi bez reakcije predstavnika Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije.

“Pamtimo ubijene civile u Ahmićima među kojima je najmlađa beba imala samo tri mjeseca i žalimo što još jedna tužna obljetnica protječe bez oglašavanja predstavnika vlasti Republike Hrvatske.

Pozivamo predstavnike Hrvatske biskupske konferencije, te komisiju Iusticia et Pax, da iskaže solidarnost sa žrtvama posebno imajući u vidu uznemirujuće poruke i interpretacije o stavu Katoličke crkve prema žrtvama poslane s javnih nastupa osuđenog Darija Kordića, poput nedavno održanog skupa u Studenskom domu ‘Stjepan Radić’, koji je prema navodima medija inicirao studenski kapelan don Damir Stojić“, stoji u priopćenju Documente.

Incijativa mladih za ljudska prava (YIHR) podsjeća da je na današnji dan 1993. godine u srednjoj Bosni, u selu Ahmići počinjen zločin koji su izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). “Masakr u Ahmićima bio je sastavni dio etničkog čišćenja Lašvanske doline od Bošnjaka u kojem je ubijeno više od sto ljudi, a selo je uništeno”, ističe YIHR u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Nastavljaju s podatkom da je žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u predmetu koji se odnosi na zločine u Ahmićima Darija Kordića osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina, a Marija Čerkeza na 6 godina, te je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Hrvatska ostvarivala sveukupnu kontrolu nad HVO-om u relevantnom razdoblju, da je rukovodila u planiranju, koordinaciji i organizaciji HVO-a i da je postojao međunarodni oružani sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Dario Kordić osuđen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja te teška kršenja Ženevskih konvencija 2004. godine. Danas Kordić živi u Hrvatskoj, pojavljuje se na obljetnici HVO-a koja je održana pod službenim pokroviteljstvom predsjednice države te je prije dva tjedna održao predavanje u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu. U isto vrijeme, Inicijativi mladih za ljudska prava Studentski centar nije omogućio prikazivanje filma o zločinima u srednjoj Bosni u produkciji MKSJ-a, za koja je među ostalima, odgovoran i Kordić.

Zašto se omogućilo ratnom zločincu održati predavanje, a prikazati dokumentarni film koji prikazuje sudski utvrđene činjenice i svjedočanstva o počinjenim zločinima u produkciji MKSJ-a s kojim Republika Hrvatska ima ustavnim zakonom reguliranu suradnju, nije moguće?

Ističemo i da je Kordić nositelj nekih od najviših odlikovanja Republike Hrvatske, između ostalog, za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske i njezina odnosa s drugim državama, za junački čin u ratu, za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države. Temeljem za to predviđene zakonske osnove i razloga, Inicijativa mladih za ljudska prava je početkom prošle godine podnijela poticaj nadležnom tijelu Ureda predsjednice Republike Hrvatske za oduzimanje odlikovanja Dariju Kordiću koji je jednoglasno, bez obrazloženja, odbačen.

Kako bismo gradili društvo utemeljeno na poštivanju ljudskih prava te odgovorno i pravedno postupali prema žrtvama, zahtijevamo sljedeće:

od predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović: oduzmite državna odlikovanja Dariju Kordiću i svim pravomoćno osuđenim ratnim zločincima,

#related-news_0

od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića: održite minutu šutnje na prvoj sljedećoj sjednici, za civilne žrtve povodom 26. obljetnice masakra u Ahmićima,

od premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Grabar – Kitarović: ispričajte se svim žrtvama za zločine počinjene od strane pripadnika HVO-a učinjene pod sveukupnom vojno političkom kontrolom Hrvatske,

od Vlade RH: afirmirajte prava žrtava na obeštećenje.

Dok se ratne zločince doživljava uglednim građanima, a najviši predstavnici vlasti odbijaju jasno i nedvosmisleno osuditi počinjeno, naše društvo onemogućeno je razvijati se. Ako želi biti nositeljica ostvarenja trajnog mira u regiji, Hrvatska mora snažnije utjecati na stabilizaciju odnosa s Bosnom i Hercegovinom, a na tom putu priznanje i suočavanje s vlastitom prošlošću predstavlja nužni uvjet”, ističe Inicijativa mladih za ljudska prava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram