Ugovorena gradnja novih stotinu POS-ovih stanova u Zadru

Vijesti 17. tra 201914:34 > 14:39
Ilustracija

Projektiranje i gradnja novih stotinu POS-ovih stanova u zadarskom naselju Crvene kuće, koji bi trebali biti završeni za dvije godine, dogovoreni su u srijedu potpisivanjem ugovora kojim je Ministarstvo državne imovine darovalo zemljište Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Taj ugovor i predugovor o međusobnim pravima i obvezama vezanim uz gradnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) potpisali su u Zadru potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, direktor APN-a Slavko Čukelj te zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Štromar je izvijestio kako su u Zadarskoj županiji dosad ukupno sagrađena 492 POS-ova stana, od čega 436 u Gradu Zadru, a tome treba pribrojiti i 121 obitelj koja je stambeno pitanje riješila putem subvencioniranih stambenih kredita.

“Mlade obitelji trebaju niže cijene kvadrata, ponajviše u turističkim destinacijama gdje su cijene stanova značajno porasle i gdje je sve teže riješiti stambeno pitanje. Ovaj program upravo im to omogućuje po znatno povoljnijim uvjetima nego na tržištu”, istaknuo je Štromar.

Štromar: Kamata za POS stanove smanjit će se s 3 na 2 posto godišnje

Izvijestio je kako je do sada u Hrvatskoj sagrađeno 8276 POS-ovih stanova u koje je uloženo više od četiri milijarde kuna, a do kraja 2020. godine plan je sagraditi tisuću novih POS stanova.

Najavio je nove zakonske izmjene kojima bi se omogućilo rješavanje stambenog pitanja širem broju građana, kupnjom stanova na slobodnom tržištu. “Izmjenama bi se kamata na javna sredstva u otplati trebala smanjiti s tri na dva posto godišnje, uvest će se i red na tržištu POS stanova te spriječiti pokušaje zloupotreba, a cijena četvornoga metra novih stanova u Zadru neće prijeći 1250 eura”, istaknuo je Štromar.

Prema novim izmjenama, dodao je, zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova bit će definirana u kupoprodajnom ugovoru. “To su stvarno rijetki slučajevi, ali na njih se mora reagirati. Ova mjera treba pomoći mladim obiteljima da imaju vlastiti dom, a ne da špekulanti zarađuju na tome”, poručio je.

Najavio je da će država nastaviti s provedbom ovoga programa koji je, uz projekt subvencioniranih stambenih kredita, označio kao konkretnu demografsku mjeru.

Marić: U dvije godine aktivirane nekretnine u vrijednosti više od milijardu i pol kuna

Ministar Marić rekao je kako je Vlada izmjenom zakona omogućila jednostavnije aktiviranje zemljišta gradova, općina i države za lakšu izgradnju i realizaciju novih POS-ovih stanova, ali i drugih projekata.

“U dvije godine Ministarstvo države imovine donijelo je više od 1300 odluka u korist jedinica lokalne samouprave, aktivirano je više od milijardu i pol kuna vrijednosti nekretnina te su stvoreni temelji za investicije vrijedne više od šest milijardi kuna”, poručio je.

Gradonačelnik Dukić naglasio je kako je ovo jedan od važnijih projekata gradske uprave, budući da je rješavanje stambenog pitanja prioritet brojnim mladim zadarskim obiteljima, a tržište diktira uvjete koje mnogi od njih ne mogu pratiti, pa se pokazalo kako je POS za njih najprihvatljivije rješenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram