Može li moćna kineska korporacija spasiti naša brodogradilišta?

Vijesti 19. tra 201914:24 > 14:30
N1

Koliko je realno da CSIC postane ta slamka spasa za klinički mrtve riječke i pulske navoze, da upravo ta dva hrvatska brodogradilišta postanu prvi u Europskoj uniji u koje bi se kineski brodograditelji infiltrirali, ostaje za vidjeti, piše Novi list.

Prema podacima renomirane analitičke kuće Clarkson, iz CSIC-ovih brodogradilišta lani je isporučen ukupno 51 brod, a knjiga narudžbi u ovom im je trenutku »teška« za 157 ugovorenih novogradnji, ukupne nosivosti 17,3 milijuna dwt-a odnosno 3,7 milijuna cgt-a prema mjerilu njihove složenosti. Ono što CSIC stavlja na prvo mjesto u Kini, čak i ispred CSSC-a, jest što je riječ o njihovom najvećem proizvođaču vojnog brodovlja, uključujući i podmornice, piše Novi list.
Sjedište CSIC-a je u Pekingu, a ove godine, u srpnju, slavit će dvadeset godina od svog osnutka. U 100-postotnom su vlasništvu kineske države odnosno tamošnjeg posebnog povjerenstva za nadzor i upravljanje državnom imovinom. Osim po vojnim plovilima, proizvodna lepeza CSIC-a odraz je generalno kineske brodogradnje, a to znači da su orijentirani, prije svega, na brodove za rasuti teret, tankere, kontejneraše, ro-ro brodove, a iskustvo su razvili i u offshore plovilima, dok sve više jačaju u niši LNG tankera.

Zanimljiv je podatak da se u ovom trenutku knjiga narudžbi svih kineskih brodogradilišta nalazi čak 1.481 novogradnja, od čega je 457 brodova ugovoreno s kineskim brodarskim kompanijama, dok se ostalih, 1.024 novogradnji odnosi na strane brodare.

Ono što Europsku uniju, pogotovo talijanska i njemačka brodogradilišta, još uvijek čini jedinstvenim pred ovom dalekoistočnom brodograđevnom silom jest izgradnja velikih putničkih brodova za kruzing. U toj niši, a riječ je o brodovima s vrlo velikom dodanom vrijednošću, Stari kontinent ima apsolutnu premoć na globalnom tržištu. Kinezi u toj niši, barem zasad, nisu ni približno konkurencija o čemu svjedoči i podatak da se među onih 1.481 ugovorenih novogradnji u kineskim brodogradilištima koncem veljače ove godine, tek se 37 odnosilo na putničke brodove i kruzere, ali bitno manjih od onih kakvi se, primjerice, grade u Fincantieriju ili, pak, u francuskim brodogradilištima.

Kao što je poznato, Uljanik je tek počeo stjecati iskustvo u gradnji luksuznih putničkih kruzera, i to za australsku Scenic grupu, no zbog problema brodovlasnik je na kraju preuzeo tu gradnju i sam je pokušava završiti u pulskom brodogradilištu. Navodno bi taj kruzer ovih dana trebao stići na dokovanje, u »Lenac«, a zanimljivo je da je na tom projektu itekako bio angažiran novi-stari direktor »3. maja« Edi Kučan, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook| Instagram.