Uspon i pad Milijana Brkića

Vijesti 23. tra 201918:12 > 18:12
Sanjin Strukic/PIXSELL

Glavni operativac HDZ-a, Milijan Brkić, koji je slovio kao zaslužan za dobivanje svih posljendjih izbora sada mora odgovarati na pitanja leti li iz stranke.

Brkića se često spominje i kao osobu koja je vukla stranačke konce, no uvijek iz sjene.

Još u dvijetisućetima radi na pozicijama u MUP-u i SOA-i – i jedno i drugo uz pomoć Tomislava Karamarka, kojem je u MUP-u bio zamjenik. 

Brkić je navodno pomogao u njegovu dolasku na čelo HDZ-a pa mu zamjenikom postaje i u stranci.

Bio je i glavni operativac u kampanji Kolinde Grabar-Kitarović.

VEZANE VIJESTI

Prvi puta, kako se spekulira, u toj predsjedničkoj kampanji koristi usluge bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge koji bi ga sada mogao koštati političke karijere.

Svi izbori koji su uslijedili, pokazali su Brkićeve operativne sposobnosti koje malotko u stranci ne priznaje.

Pregovarao je i branio Vladu HDZ-a i Mosta, u kojoj umalo postaje ministar branitelja. Karamarko ga je tada doveo u nezgodnu poziciju javno izrekavši njegovo ime iako pratneri na to nisu pristali. Pad prve Vlade HDZ-a i Mosta narušio je odnose dugogopdišnjih suradnika.

“Odluka je takva da Karamarko napušta stranku i sve pozicije u Vladi”, kazao je Brkić.

Iako se tada već naveliko pisalo da je diplomski rad prepisao od studenta koji je Policijsku akademiju zavšio godinu ranije, to nije smetalo Andreju Plenkoviću da ga zadrži na zamjeničkoj poziciji a dodijelio mu je i visoku saborsku funkciju, onu potpredsjedničku.

“Odnos Plenkovića i Brkića je čisti interes, ne prijateljstvo. Ja mislim da on sam nikada neće otići iz stranke”, smatra bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Iako se spominjao i ranije u pojedinim aferama – malverzacije u Karlovačkoj banci, profesionalni propustima poput lošeg ispitivanja Dragana Paravinje, kao i odavanju policijskog nadzora u istrazi o elitnoj prostituciji 2011. – Brkićevom položaju u HDZ-u presuditi bi mogao Franjo Varga, osumnjičeni tvorac lažnih SMS-ova za Ivicu Todorića i Zdravka Mamića. Kojem je Brkićev kum javio da ga policija tajno nadzire.

Na kraju, DORH podiže kaznenu prijavu ptrotiv Brkića, njegova brata, Varge i Curića zbog sumnje da su presretali e-mailove Brkićeve bivše supruge i još tri osobe.

Brkić tvrdi – nastavlja se cirkus, i neodređeno optužuje da pojedinci na sramotan način koriste državne institucije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.