DORH traži strožu kaznu za Horvatinčića

Vijesti 07. svi 201908:51 > 08:53
N1

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni te Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predlaže da nadležni županijski sud uvaži žalbu i preinači presudu na način da se optuženiku za počinjeno kazneno djelo izrekne stroža zatvorska kazna

Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara. Sudac je potvrdio sve navode optužnice i osudio Horvatinčića na 4 godine i 10 mjeseci. Također, zabranjeno mu je upravljanje vozilima.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je 2. svibnja 2019. žalbu protiv presude Općinskog suda u Šibeniku kojom je hrvatski državljanin (1948.) osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272 st. 3. i 1. Kaznenog zakona, priopćio je DORH.

Istom presudom optuženiku je temeljem čl. 78. st. 1., 2. i 3. KZ/97 izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve vrste motornih vozila u trajanju od pet godina računajući od dana pravomoćnosti odluke s time da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

“Žalba je podnesena zbog odluke o kazne te Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predlaže da nadležni županijski sud uvaži žalbu i preinači presudu na način da se optuženiku za počinjeno kazneno djelo izrekne stroža zatvorska kazna kako bi se postigla svrha specijalne i generalne prevencije i time utjecalo na svijest građana o pogibeljnosti istih i sličnih kaznenih djela, kao i kako bi se postiglo pravedno kažnjavanje za teška kaznena djela protiv sigurnosti prometa”, stoji u priopćenju DORH-a.