Etičko povjerenstvo upozorilo Živi zid zbog govora mržnje na njihovom Facebooku

Vijesti 07. svi 201910:47 > 10:56
Ilustracija

Etičko povjerenstvo izreklo je upozorenje Živom zidu i naložilo mu da bez odlaganja sa svog Facebook profila ukloni brojne 'hejterske' komentare objavljene ispod dva članka, u kojima se govorom mržnje i pozivanjem na nasilje piše o migrantima, a predstavnike te stranke pozivaju i da se javno ispričaju zbog povrede Izbornog etičkog kodeksa.

Povjerenstvo je utvrdilo da je Živi zid povrijedio Izborni etički kodeks tako što je objavio poveznica na članke s dvaju portala objavljenih na njihovom službenom Facebook profilu koji negativno govore o migrantima, ali i nebrisanjem brojnih komentara govora mržnje i pozivanja na nasilje ispod obje objave.

VEZANA VIJEST

 Radi se o objavi poveznica na članak s portala Teleskop.hr naslovljen “Begovo Razdolje u strahu od migranata: Provaljuju u kuće, trgaju križeve i uništavaju imovinu Teleskop“ i na članak s RTL-ova portala “Bračnom paru migranti upali u kuću dok su spavali: ‘Mogli su nas ubiti? Samo sam plakala'”, konkretizira Povjerenstvo u svojoj odluci.

Prijavu i očitovanje u tim slučajevima zatražila je udruga Gong, pa je Povjerenstvo izvršilo uvid u sporne tekstove objavljene na mrežnim stranicama stranke.

Utvrdilo je da je “Živi zid objavljivanjem poveznica na svojim službenim Facebook stranicama na objavljene članke u kojima se piše negativno i pogrdno o migrantima, svjestan da će time prouzročiti brojne negativne komentare u kojima su ostvareni elementi govora mržnje, postupio neodgovorno i suprotno etičkim izbornim standardima”.

Hrvatski javni prostor opterećen provalama govora mržnje

“Povjerenstvo sa žaljenjem konstatira da je hrvatski javni prostor opterećen niskom razinom kulture komuniciranja i provalama govora mržnje, a osobito u Facebook komentarima medijskih objava. Međutim u kontekstu izbornog procesa posebna je odgovornost na izbornim sudionicima na promicanje kulture dijaloga i sprječavanju svakog oblika govora mržnje i poticanja na mržnju i nasilje”; ističu u Etičkom povjerenstvu.

Tvrde da je Živi zid, objavljivanjem navedenih poveznica i posebno nebrisanjem komentara, postupio upravo suprotno, čime je ostvario obilježja teškog kršenja Izbornog etičkog kodeksa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram