Etičko povjerenstvo traži da Suverenisti uklone Facebook plakat s Plenkovićem

Vijesti 07. svi 201910:57 > 11:26
Robert Anic/PIXSELL

Etičko povjerenstvo upozorilo je Hrvatske suvereniste zbog objave na Facebooku u kojoj premijera Andreja Plenkovića prozivaju zbog ratifikacije Istanbulske konvencije. Povjerenstvo je naložilo da uklone sporni sadržaj i ispričaju se.

Etičko povjerenstvo u upozorenju ističe da su Hrvatski suverenisti, lista broj 6 za predstojeće izbore za Europski parlament koja okuplja stranke HRAST, HKS, HSP, AS i UHO, “isticanjem na svojim službenim Facebook mrežnim stranicama u obliku plakata sfotografijom predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića i tekstom “Istina o Istanbulskoj … Rekao ti je da se ne znaš potpisati … Pokaži mu da znaš zaokružiti 6! … HRAST/HKS/HSP AS/UHO” povrijedili članak 2. stavak 1. točku 6. lzbornog etičkog kodeksa”.

Na osnovi članka 2. stavka 2. lzbornog etičkog kodeksa, Etičko povjerenstvo naložilo je Hrvatskim suverenistima da “bez odlaganja” uklone sporni sadržaj sa službene Facebook stranice, kao i da se javno ispričaju zbog počinjene povrede lzbornog etičkog kodeksa”. 

VEZANE VIJESTI

Hrvatske suvereniste prijavio je Gordan Jandroković, u obrazloženju prijave naveo je da Suverenisti “objavom ‘plakata’, uz neprimjereno i neovlašteno korištenje slike Andreja Plenkovića, insinuiranje navoda kojeg nikada nije izrekao i u tom kontekstu pozivanje na zaokruživanje broja 6 ispred liste kandidata navedenih stranaka – grubo krše načela i temeljne vrijednosti Kodeksa kao što su istinitost, poštovanje, odgovornost, snošljivost i kultura dijaloga.”

Jandroković je u prijavi naveo da se “takvim ponašanjem sudionika u izborima nedvojbeno iznose laži i insinuacije o političkim suparnicima, vrijeđa i omalovažava političke suparnike, ali i ne poštuje samo Etičko povjerenstvo koje je Izborim etičkim kodeksom utvrdilo načela, vrijednosti i prihvatljivo ponašanje sudionika izborne promidžbe.”

Povjerenstvo je u rješenju podsjetilo na ranije odluke u kojima je utvrđeno da povjerenstvo “ne raspolaže instrumentima za procjenu istinitosti određenih sadržaja navedenih u prijavama”.

“Stoga se odluka Povjerenstva u povodu ove prijave ne odnosi na pitanje istinitosti sadržaja koji su istaknuti na navedenim mrežnim stranicama. Međutim, Povjerenstvo smatra da je opisanim postupanjem došlo do povrede članka 2. stavka 1. točke 6. lzbornog ečkog kodeksa koji zabranjuje upotrebu osobnih podataka pribavljenih na nezakonit način, kao i onih koji su zakonito prikupljeni od organizacija i službi, ali za druge namjene. Utvrđeni način referiranja na političkog suparnika i njegova kvalificiranja kreiranjem montaže i neovlaštenim korištenjem njegove osobne fotografije (fotografije lica odnosno gornjeg dijela tijela) predstavlja etički nedopušteni način vođenja kampanje. Opisanim je postupanjem počinjena povreda članka 2. stavka 1. točke 6. lzbornog etičkog kodeksa zbog čega je od odlučeno kao u izreci.”

Suverenisti odgovorili još jednom objavom na Facebooku

Hrvatski suverenisti na Facebooku su odgovorili Gordanu Jandrokoviću.

“Ovim putem vam javljamo da brisanje objava i prijave Etičkom povjerenstvu neće promijeniti promašene politike vašeg šefa koje iz dana u dan potvrđuju HDZ-ove antihrvatske i antikršćanske namjere s kojima uništavate temelje naše Domovine. Očekujemo prijavu i zbog ove objave…”, napisali su uz objavu novog plakata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram