Glavni urednik Nacionala ispitan u policiji

Vijesti 07. svi 201914:00 > 14:01
Ilustracija

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, ispitan je tijekom jutra u policiji.

Jelinića su, piše Nacional, tijekom jutra kontaktirali iz Ravnateljstva policije i zamolili ga telefonskim putem da dođe na informativni razgovor. Jelinić se odazvao pozivu i otprilike sat vremena odgovarao na pitanja dvojice policijskih službenika u policijskim prostorijama u zagrebačkoj Kustošiji.

Policija je pozvala Jelinića temeljem zahtjeva općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu vezano uz tekst koji je objavljen u prošlotjednom Nacionalu, vezano uz aferu SMS. Tada su na naslovnoj stranici Nacionala objavljeni transkripti koji otkrivaju tko su žene koje su špijunirali potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, njegov brat Jozo, te Blaž Curić i Franjo Varga.

PROČITAJTE JOŠ

Policiju je interesiralo tko je izvor tih informacija.

“Ne mogu otkrivati detalje razgovora, jer su sukladno Zakonu o kaznenom postupku izvidi tajni. Nisam odao izvor informacija. Razgovor je bio sadržajan. U jednom dijelu diskutirali smo o širem kontekstu afere SMS. Iznio sam im svoje mišljenje o tome. Načelno, dobro je da institucije rade svoj posao. Za razliku od nekih, koji se žale da im institucije udaraju na obitelj i intimu, nemam nikakvih primjedbi na postupanje institucija. Dobro je da unutar njih postoje profesionalni refleksi, nitko sretniji od mene ako će i ovaj razgovor pridonijeti njihovom uspješnijem radu”, rekao je Jelinić.

N1

Podsjetimo, policija je jutros, kako smo prvi objavili, upala u obiteljsku kuću Franje Varge u Belišću gdje je izvršila pretragu. Po završetku pretrage kuće, Varga je odveden na ispitivanje.

O tom se slučaju oglasila i policija. Sumnja se da je 37-godišnjak tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi, objavili su.

“Policijski službenici Ravnateljstva policije, temeljem naloga nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, provode kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom starim 37 godina zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Odavanje službene tajne“ iz članka 300. Kaznenog zakona i „Povreda tajnosti postupka“ iz članka 307. Kaznenog zakona.

Sumnja se da je 37-godišnjak tijekom ožujka i travnja ove godine drugim osobama neovlašteno ustupio podatke iz istraživanja koje se protiv njega i drugih osumnjičenika provodi, a koje istraživanje je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku proglasilo tajnim.

Navedeni 37-godišnjak nazočio je tijekom jutra pretrazi obiteljske kuće u Belišću koju su po nalogu nadležnog suda u Osijeku pretražili policijski službenici.

Po završetku kriminalističkog istraživanja o rezultatima provedenih radnji bit će obaviješteno nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu”, objavili su iz policije.

Franjo Varga upravo iz svoje kuće sproveden u PNUSKOK u Osijeku gdje će ga se ispitati u svojstvu osumnjičenika.