"Vrijednost Brodarskog instituta je u kadru, inženjerima koji su još tamo"

Vijesti 14. svi 201910:02 > 10:08
Izvor: N1

Stečaj Uljanika u Novom danu komentirao je Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva Darka Horvata.

Što čeka radnike Uljanika nakon proglašenja stečaja

“U roku od tri dana sudac mora napisati rješenje kojim se otvara stečajni postupak. Odabire se stečajni upravitelj koji ima zadatak podijeliti otkaze zaposlenicima i krenuti u utvrđivanje stečajne mase te utvrđivanje potraživanja vjerovnika prema brodogradilištu.”

VEZANA VIJEST

Čemu se oko 1.100 radnika može nadati, odnosno što oni mogu dobiti?

“Prema zakonskim propisima, radnici u trenutku otvaranja stečaja imaju pravo na tri minimalne plaće, pravo na djelomičnu otpremninu ovisno o godinama staža. Ukoliko se ne zaposle, imaju pravo prijaviti se na Hrvatski zavod za zapošljavanje i tamo tri mjeseca primati plaću u iznosu od 70 posto i narednih 15 mjeseci u iznosu od 30 posto, kao i pravo na sve programe i mjere HZZ-a.”

Tko će dovršiti gradnju jaružala?

“Intenzivno se vode pregovori s belgijskim naručiteljem, koji je već prije nekog vremena odlučio da završetak jaružala ne namjerava napraviti u pulskom brodogradilištu. Ideja je da se brod preuzme u stanju završenosti u kakvom je, da se odvuče u neko drugo svjetsko brodogradilište i da se tamo završi. Prije toga brod treba pripremiti za tegljenje. Obim posla je velik. Procjene su da bi stotinjak kontejnera trebalo ukrcati. Trošak pripreme broda za tegljenje nije velik, oko pola milijuna eura. Uljanikovci bi mogli nastaviti raditi na pripremi broda za tegljenje, ali, po svemu sudeći, sukladno odluci vlasnika, sigurno neće nastaviti rad na završetku jaružala.” 

#related-news_0

Čeka li ista stvar 3. maj?

“Ne bih htio prejudicirati odluke suda, vidite da su do sad sudovi različito reagirali.” 

Hoće li sada ono što je kineska China Shipbuilding Industry Corporation razgledavala biti značajno jeftinije? Što njih interesira?

“Otvaranjem stečaja Uljanika početna pozicija svodi se na nulu. Time je novi strateški partner zaštićen od ‘kostura iz ormara’, skrivenih obveza. lakše je krenuti u taj proces kada znate početnu poziciju.” 

#related-news_0

Dodao je da je stečaj samo jedan od načina na koji je kineska tvrtka CSIC mogla ući u Uljanik.

“Mogli su kupiti dionice, mogli su dokapitalizirati društvo ili je ulazak moguć kroz otvaranje stečajnog postupka.”

Koji je konačan datum drugog dolaska kineskog CSIC-a?

“Poslali su nam informaciju da bi početkom idućeg tjedna njihov stručni tehnički tim posjetio brodogradilište – i Uljanik i 3. maj.”

Ovaj put dolaze i u Brodarski institut – što ih tamo zanima?

“Prilikom posjeta delegacije kineskog brodogradilišta početkom mjeseca, odrađen je sastanak i u Brodarskom institutu. Pokazali smo im kapacitete i opremu kojom institut raspolaže, kao i projekte na kojima je radio. Brodarskom institutu također treba strateški partner, sigurnost i kvalitetni posao koji bi u budućnosti odrađivali. Vrijednost Brodarskog instituta je u kadru, inženjerima koji su još uvijek tamo. Kojih je sve manje i manje, kao u brodogradnji. “

Cijeli razgovor pogledajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram