Kuščević: Potpisi za inicijativu "67 je previše" su poruka i Milanovićevoj vladi

Vijesti 14. svi 201920:24 > 15. svi 2019 06:59
Marko Lukunic/PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević ocijenio je u utorak da treba provjeriti potpise referendumske incijative „67 je previše” koja je prikupila gotovo 700 tisuća potpisa građana, a smatra da je broj prikupljenih potpisa prvenstveno poruka vladi premijera Zorana Milanovića jer je ona usvojila zakon kojim je podignuta dobna granica za odlazak u mirovinu.

„Mislim da je potrebno ići u tom smislu i da je potrebno provjeriti potpise, doduše do onog broja dok se ne utvrdi da je prikupljen dovoljan broj potpisa”, rekao je Kuščević u za “RTL Danas” podsjetivši da je to preporuka i Venecijanske komisije.

Podsjetio je pritom da odluku o tome donosi Hrvatski sabor.

Smatra i da je dobro da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti samog referendumskog pitanja, a nije za to da se izmijeni Zakon o mirovinskom osiguranju kojim je regulirano dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a temeljem čega se onda ne bi ni trebalo raspisivati referendum.

VEZANE VIJESTI

“Osobno moj stav je da ne. Mislim da bi trebalo čuti što hrvatski građani imaju reći o ovom pitanju”, rekao je.

Nije odbacio ocjenu novinarke da je broj prikupljenih potpisa poruka Vladi premijera Andreja Plenkovića, ali smatra kako je to prvenstveno poruka vladi premijera Zorana Milanovića

“Rekao bih da je ovo jasna poruka što naši građani misle o odlasku u mirovinu sa 65 ili 67 godina….a može biti poruka i Vladi premijera Zorana Milanovića koja je takav zakon usvojila. (…) Zakon je usvojen za mandata bivše Vlade pa su toj Vladi i upućeni ti potpisi”, rekao je, a na primjedbu novinarke da su upućeni i sadašnjoj Vladi odgovorio je – “U redu”.

Novi zakon o referendumu, najavio je Kuščevć, koncem svibnja trebao bi biti na e-savjetovanju, a novi zakon o sprječavanju sukoba interesa početkom lipnja na sjednici Vlade.

“Zakon će biti bolji, učinkovitiji i propulzivniji. (…) Nije smisao zakona da se bavi s time je li neki dužnosnik u svojoj imovinsko kartici upisao neki prostor pod šupa, garaža ili prostor za pečenjaru. (…) Mislim da je trivijalno baviti se kvadratima, bitno je baviti se sukobom interesa”, rekao je.

Na primjedbu novinarke, a što ako ih netko nije uopće upisao, poput primjerice ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, odgovorio je: “Onda su to nepravilnosti koje dužnosnik mora ispraviti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook| Instagram.