Odlučeno: Bandić, Plenković i Ressler nisu povrijedili Izborni etički kodeks

Vijesti 17. svi 201921:57 > 22:05
Izvor: N1

Etičko povjerenstvo zaključilo je u petak da kandidacijska lista Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti nije povrijedila Izborni etički kodeks postavljanjem jumbo plakata na kojima ističu uspjehe Grada Zagreba, a koincidiraju s kampanjom za EU izbore, a izborni kodeks nisu povrijedili ni Andrej Plenković ni Karlo Ressler.

Povjerenstvo je, naime, zaključilo da premijer Andrej Plenković i HDZ-ov kandidat za EU parlament Karlo Ressler u “slučaju korištenja djece u kampanji za izbore” također nisu povrijedili izborni kodeks.

Očitovanje Etičkog povjerenstva “u slučaju korištenja djece u kampanji za izbore” zatražio je GONG, navodeći da se na javnom događaju u povodu obilježavanja Dana Europe, 11. svibnja, kandidat i nositelj liste HDZ-a za EU parlament Karlo Ressler pojavio sa svojom kćeri. GONG je tvrdio da je prema objavama na društvenim mrežama, HDZ-ov kandidat iskoristio događaj za svoju predizbornu kampanju. 

Po istoj osnovi su zatražili očitovanje na dolazak premijera Plenkovića s kćeri na isti događaj, “s obzirom da se na spomenutom događaju nije pojavio samo ‘u publici’, već je držao govor u dijelu službenog programa manifestacije, a imajući u vidu kako je Plenković ujedno i šef stranke HDZ-a”.

“Etičko povjerenstvo zaključuje da iz sadržaja prijave ne slijedi da je povrijeđen lzborni etički kodeks s obzirom na to da se opisano postupanje ne može podvesti ni pod jednu od njegovih važećih odredaba”, stoji u priopćenju tog tijela nakon danas održane sjednice, kojeg je potpisao predsjednik Povjerenstva akademik Velimir Neidhardt.

U suprotnosti s interesima djece koristiti se njima u političkim aktivnostima

No, pritom načelno ističu da je, bez obzira što u konkretnom slučaju nije povrijeđena niti jedna odredba Kodeksa, etički dvojbeno i potencijalno u suprotnosti s najboljim interesima djeteta (npr. zaštitom privatnosti) koristiti se djecom ne samo u promidžbene svrhe, već općenito u političkim aktivnostima. Povjerenstvo stoga poziva sve političke stranke i pojedince koji su uključeni u izbore za Europski parlament, a osobito dužnosnike, da se suzdrže od takvih postupanja.

VEZANE VIJESTI

Prigovor zbog kršenja lzbornog etičkog kodeksa protiv kandidacijske liste “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” podnio je glavni tajnik Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Stanko Kordić, a u njemu spornim navodi jumbo plakate na području Zagreba financirane iz gradskog proračuna, koji su se pojavili u jeku predizborne kampanje za izbor članova Europskog parlamenta, a oglašavaju uspjehe Grada.

U prigovoru podsjeća da stranka “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” nosi ime zagrebačkog gradonačelnika, da je prva kandidatkinja na toj listi direktorica Turističke zajednice Martina Bienenfeld te da je jedan od plakata posvećen uspjesima “Zagrebačkog adventa” čija organizacija je pod izravnom odgovornošću kandidatkinje Bienenfeld kao direktorice TZ-a.

Etičko povjerenstvo zaključilo je da kandidacijska lista “Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti” opisanim postupanjem nije povrijedila lzborni etički kodeks.

Povjerenstvo je utvrdilo kako iz odredbi Statuta Grada Zagreba slijedi da se tisak i isticanje plakata temelje na pozitivnim propisima, a ne na diskreciji ili arbitrarnoj odluci nadležnih tijela. Etičko povjerenstvo je također utvrdilo da je na spornim plakatima istaknut grb Grada Zagreba, službena Internet adresa i logo (“Za Zagreb – grad sa srcem”) i da se ni na jednom od plakata ne spominje ni kandidacijska lista Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, ni kandidati s te liste, ni izbori za Europski parlament.

Eventualni dojam, bez drugih odgovarajućih dokaza, nije dovoljan

“Premda bi dio sadržaja nekih od plakata na razini dojma mogao sugerirati da se radi o svojevrsnom prikrivenom izbornom oglašavanju (npr. isticanje uspjeha zagrebačkog adventa moglo bi na razini dojma asocirati na direktoricu TZ Grada Zagreba Martinu Bienenfeld koja je ujedno i kandidatkinja na listi za izbore za Europski parlament, Povjerenstvo smatra da takav eventualni dojam, a bez drugih odgovarajućih dokaza, nije dovoljan za nedvojbeno utvrđenje kako se u ovom slučaju radi o aktivnostima i namjenama izborne promidžbe kao konstitutivnom elementu članka 4. lzbornog etičkog kodeksa”, stoji u priopćenju. 

#related-news_0

Povjerenstvo također smatra da vremensko preklapanje izborne promidžbe s obilježavanjem Dana Grada Zagreba 31. svibnja “u povodu kojeg se svake godine (ne samo izborne) tradicionalno informira javnost o radu i uspjesima gradskih tijela i službi, a što je i dužnost na temelju odredaba Statuta”, nije samo po sebi dokaz da je riječ o aktivnostima i namjeni izborne promidžbe.

“Međutim, Povjerenstvo je svjesno da se i u onim situacijama u kojima na temelju pozitivnih propisa postoji dužnost lokalne samouprave na informiranje javnosti, pojedini sadržaji i poruke koji se upućuju mogu kod dijela javnosti stvoriti dojam da se radi o svojevrsnom prikrivenom izbornom oglašavanju”, ističe se u priopćenju tog tijela koje stoga poziva sve sudionike izbora, a osobito dužnosnike, da o ovoj okolnosti vode računa u vremenu izborne promidžbe i da tome prilagode način i sadržaje izvještavanja javnosti o svom radu.

Etičko povjerenstvo najoštrije je osudilo manifestacije govora mržnje oštećivanjem plakata pojedinih sudionika izbora i isticanjem poruka i napisa koji se mogu kvalificirati kao govor mržnje, “odnosno u najmanju ruku kao izraz netrpeljivosti i netolerancije”. To se odnosi na oštećivanje plakata Samostalne demokratske srpske stranke, što je, ističu, u suprotnosti s demokratskom praksom i odredbama lzbornog etičkog kodeksa.

Pozvali su sve sudionike izbora, osobito dužnosnike, medije i javnost na poštovanje kulture dijaloga i izbjegavanje poruka koje po svom sadržaju predstavljaju govor mržnje i potiču na netrpeljivost i netoleranciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram