Horvat: Vrlo skoro očekujemo odluku kineskog izaslanstva oko brodogradilišta

Vijesti 21. svi 201919:01 > 19:08
N1

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je kako vrlo skoro očekuje odluku menadžmenta kineskog brodogradilišta oko potencijalnog ulaganja u hrvatska brodogradilišta. Nije htio pretpostavljati hoće li ta odluka biti pozitivna ili negativna i pojasnio da je današnja delegacija bila inženjerska delegacija koja ne donosi takve odluke.

“Da bismo imali palac prema gore ili dolje razgovara se menadžmentom. Danas smo imali posjetu 14 inženjera najvećeg svjetskog brodograditelja koji su u petosatnom sastanku u 3. maju razgovarali što 3. maj može”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat nakon sastanka s kineskim izaslanstvom.

Kaže kako su Kinezi s kolegama iz Brodarskog instituta napravili korak naprijed prema suradnji da već u ovom trenutku imaju naznake da će se u nekim projektima surađivati.

Kaže i da će izvješća stručne ekipe koja je danas bila u posjeti ići u smjeru da potencijal za suradnju postoji. “Kakva će konačna odluka menadžmenta biti mislim da ćemo je dobiti vrlo skoro bez obzira bila ona pozitivna ili negativna. Razgovori koji su se vodili bili su na relaciji brodogradnje u Kini i Rijeci.  S menadžmentom riječkog škvera prošle su se reference koje su isporučene na tržište, o tehničkim sposobnostima projektantskog ureda u Rijeci.

VEZANE VIJESTI

Bilo je vidljivo zadovoljstvo što je dio riječkog škvera moderniziran. Očekivati od ovog tima odluku bilo bi preoptimistično, kakva god odluka bila mi je moramo prihvatiti svjesni činjenica da su brodogradilišta u teškoj situaciji i to pada na leđa državnog proračuna, veliki dio već je plaćen”, rekao je ministar i dodao da ne očekuje od Kineza da plaćaju dugove i grijehe prošlosti nego inicijativu “da u sljedeću investiciju i brod uđemo zajedno.”

Otkrio je da oni u ovom trenutku ne spominju riječ strateško partnerstvo.

“U Brodarskom institutu žele ostvariti poslovnu suradnju, a u riječkom škveru očekujemo pozitivno razmišljanje. Rijeka ima potencijala u izgradnji brodova, nisu se strogo vezali na rokove, tim inženjera nam je dao do znanja da im treba nekoliko dana da naprave izvješće, sugerirano nam je da ima brojnih pitanja koje će se postavljati mailom menadžmentu Brodarskog instituta i menadžmentu 3. maja”

Kaže i da bi bilo suludo raditi pritisak na ljude koji u trećem posjetu dolaze identificirati mogućnosti kontinuiteta nastavka brodogradnje. “Dali smo im do znanja da su dugovi problem države, a s njima želimo novi početak. Ako do njega dođe i na koji način i kojim modelom, pričekat ćemo odgovore iz Kine.”

Minstar kaže da Kinezi nisu spominjali Uljanik, ali dodaje da u pulskom škveru australska kompanija završava projekt i da ima perspektivu graditi druge brodove, ali i da je prerano prejudicirati kakva će biti konačna odluka. 

#related-news_0

Ističe kako će platiti državna jamstva. “A to što će porezni obveznici morati snositi breme izdavanja državnih jamstava mislim da će se u procesima drugima reći tko je ta jamstva izdavao, a tko je novac trošio.”

“Uspjemo li u ovih nekoliko dana s belgijskim naručiteljem dogovoriti financijske kondicije za završetak broda velik broj radnika bit će vraćen u brodogradilište, ali moramo biti sigurni da imamo posla za njih.” Kaže da još uvijek razgovaraju s menadžmentom Jan de Nula, kada dobiju njihov odgovor, znat će i hrvatska javnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.