Ustaški povici na norijadi: "To treba osuditi bez obzira na dob tih ljudi"

Vijesti 23. svi 201910:13 > 10:19
(ilustracija)

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u Rijeci norijadu na kojoj se u srijedu moglo čuti povike "Za dom spremni" i "Ajmo, ustaše".

“To je potuno neprimjereno. Bez obzira o kakvom se događaju radi, pa i norijadi, treba jasno reći da je to neprihvatljivo. To treba osuditi bez obzira na dob tih ljudi. Treba raditi na tome i u obiteljskom okruženju, da se takve stvari ne događaju”, kaže ministrica. 

Na pitanje o kurikulumu povijesti koji bi i sam mogao biti jedan od problema s kojima se susreće hrvatsko društvo, ministrica kaže kako treba gledati unaprijed. 

VEZANE VIJESTI

“Ovaj kurikul koji je sada prihvaćen i koji ide od jeseni je takav da stvarno osuđuje ustaški režim, ali i sve druge totalitarne režime. To je jasno napisano i raspisano. Sigurna sam da  ćemo kroz ove edukacije staviti naglasak na to da se učenike upućuje u povijesnu istinu. Nakon toga je na roditeljima da prepoznaju da se ne može biti građaninom Hrvatske i Europljaninom, a da se to ne uzme u obzir”, govori. 

“To piše u hrvatskom Ustavu, nije nam trebala EU da to zapišemo. Samo se treba držati toga da se gradi ta svijesti”, kaže Divjak.

Što će biti s učenicima koji su sudjelovali u incidentima? 

“To je pitanje gdje se to dogodilo, jesu li punoljetni, tko je to registrirao, je li zaprimljena prijava… O konkretnim slučajevima ne znam ništa, ali naravno da uvijek tražimo informacije iz škole ukoliko je škola ta koja je nadležna za postupanje”, rekla je ministrica. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža TwitterFacebook | Instagram.